Bancile se intrec in majorarea dobanzilor la depozite

Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-Banci

Institutiile de credit au anuntat, de la inceputul anului, cresterea dobanzilor la peste 8% pe an, noteaza Adevarul. Nici la ciorap, dar nici la banca, economiile romanilor nu reusesc sa scape de inflatie, care le erodeaza valoarea de la luna la luna. Totusi, bancile incep sa se mobilizeze, majorand dobanzile si la depozite, nu doar la credite.

Opiniile specialistilor in ceea ce priveste economiile populatiei sunt impartite. O parte sustin in continuare ca bancile au profitat de situatia actuala, majorand cu intarziere bonificarea la depozite. Pe de alta parte insa, analistii spun ca efectul de transmisie monetara necesita timp si ca intre momentul in care BNR ajusteaza dobanda de politica monetara si manifestarea efectelor acestora exista, intotdeauna, un decalaj de cateva luni.

BNR stimuleaza economisirea

In ultima perioada, tot mai multe banci au crescut dobanzile la depozite. Analistii sustin ca majorarile de dobanda sunt rezultatul deciziilor privind dobanda de politica monetara adoptata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Cu alte cuvinte, majorarile succesive ale dobanzii - operate inca anul trecut se resimt si la nivelul economiilor populatiei, nu doar in scumpirea creditelor. In opinia lui Iulian Panait, presedintele KTD Invest, unele banci ofera dobanzi bune la depozite, de peste 8%. Intre acestea se numara Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Romanian International Bank (RIB).

Totusi, cel mai recent raport KTD Global noteaza ca suntem inca situatia in care, desi BNR a crescut semnificativ dobanda, bancile inca nu au ajustat corespunzator dobanzile platite pentru depozitele populatiei si agentilor economici. Panait este insa de parere ca in viitorul apropiat tot mai multe banci isi vor majora dobanzile la depozite, ca reactie la miscarile facute de catre Banca Nationala in ultimele luni.

Dobanzile la depozite vor continua sa creasca

In opinia lui Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank, dobanzile mici atasate depozitelor se datoreaza, in principal, faptului ca sistemul bancar se confrunta cu un exces de lichiditate. Astfel, depozitele atrase de banci in lei depasesc cu mult volumul total al imprumuturilor acordate in moneda nationala.

Potrivit datelor BNR, la finele lui 2007, romanii constituisera depozite in valoare totala de 87,7 miliarde de lei, pe cand creditele acordate in moneda nationala erau de 67,7 miliarde de lei. Avand in vedere aceasta situatie, bancile au fost tentate sa depuna "leii" la BNR, in depozitele atrase de aceasta in cadrul procesului de sterilizare, pentru care dobanda este, in prezent, de 9%".

Totusi, "in perioadele in care BNR a scos putini bani de pe piata, la o dobanda mica, in incercarea de a descuraja speculatorii, excesul de lei a devenit si mai evident. In aceste conditii, majorarea dobanzilor pentru depozitele in lei era nejustificata", a afirmat, pentru "Adevarul", Ionut Dumitru.

In prezent, dobanzile pe pietele interbancare au crescut foarte mult, semn ca o parte dintre banci se confrunta cu un deficit de lichiditate. Acesta este si motivul pentru care o parte a institutiilor de credite sunt interesate sa se imprumute de la banci care detin, inca, resurse in exces.

Analistul este de parere ca, in conditiile in care "criza" de lei se accentueaza, bancile ar trebuie sa treaca progresiv la majorarea dobanzilor, pentru care ar trebuie sa plateasca deponentilor mai putin decat daca s-ar imprumuta pe piata interbancara. "Vom asista la o intensificare a concurentei si pe acest segment, pe masura ce lipsa de lichiditate se generalizeaza.

Or, atunci, bancile vor fi interesate sa ofere dobanzi mai mari". In prezent, dobanzile pe pietele interbancare au ajuns chiar si la 13%, mult peste nivelul pe care bancile il platesc deponentilor pentru banii economisiti in instrumente de depozitare. Avand in vedere faptul ca Banca Nationala a operat o noua majorare a dobanzii de politica monetara, in decurs de 3-6 luni ar trebui sa resimtim efectele acestei decizii. Cu alte cuvinte, nu doar creditele ar trebui sa se scumpeasca, ci si bonificarea la depozite va creste.

Integral in Adevarul