Chiriasii ANL pot cumpara imobilele inchiriate numai daca achita suma integral

Data publicarii: 14-02-2008 | Imobiliare

Chiriasii din imobilele ANL pot cumpara locuintele la cinci ani dupa incheierea contractului de inchiriere daca venitul pe membru de familie nu depaseste, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie, si trebuie sa achite integral pretul imobilului, a anuntat ministrul Lazlo Borbely.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Lazlo Borbely, a prezentat miercuri conditiile impuse de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru vanzarea locuintelor construite de ANL. BDCE a acordat Romaniei un imprumut de 140 de milioane de euro pentru constructia de locuinte pentru tineri.

Conditiile impuse de BDCE au fost acceptate de partea romana si au fost incluse in normele metodologice de aplicare a actului normativ care prevede vanzarea locuintelor ANL catre chiriasi, adoptate miercuri de Guvern. Guvernul a adoptat in 2007 un act normativ potrivit caruia tinerii cu varste sub 35 de ani, care primesc o locuinta de la ANL, pot opta, la cinci ani de la incheierea contractului, fie pentru achizitionarea locuintei, fie pentru prelungirea contractului de inchiriere, dupa negocierea cuantumului chiriei cu primaria. Ministrul Lazlo Borbely a argumentat ca statul nu putea institui un sistem de rate pentru o perioada de 25-30 de ani, desi este vorba despre achizitia unor imobile alocate pe criterii sociale, pentru ca ar fi fost "foarte complicat".

O alta conditie impusa de BDCE pentru vanzarea imobilelor ANL catre chiriasi este ca valoarea lor sa nu fie mai mica decat valoarea de inventar actualizata si sa nu poata fi vandute in primii cinci ani de la data achizitiei. Valoarea imobilului nu poate fi mai mica nici decat pretul care figureaza in grila notariala, care, potrivit ministrului, reprezinta 75% din valoarea de piata a imobilului.

De asemenea, venitul pe membru de familie sa nu fie mai mare, la data vanzarii, decat dublul salariului mediu brut pe economie, care este in prezent de 1.550 de lei. Banca a mai impus ca sumele incasate din vanzarea imobileor sa fie colectate intr-un cont special si sa fie utilizate exclusiv pentru contruirea altor locuinte pentru tineri.

Borbely a declarat ca, potrivit unui sondaj, 80% dintre chiriasii ANL sunt dispusi sa cumpere locuintele si a precizat ca suprafata medie a unui apartament ANL este de 60 de metri patrati, la un pret aproximativ de 450 de euro pe metrul patrat.

Valoarea locuintei va fi stabilita de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, in baza evaluarii realizate de catre o persoana fizica sau juridica autorizata, selectionata de unitatea de administrare potrivit prevederilor legale privind achizitiile publice, dar nu mai mica decat pretul de inventar actualizat. La evaluare nu va fi luat in considerare plusul de valoare adus locuintei prin lucrari efectuate de catre chirias pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale.

In cazul cladirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde in pretul locuintelor. Centralele termice raman in administrarea consiliilor locale pana la vanzarea a jumatate plus unu din numarul locuintelor pe care le deservesc.

Locuintele pentru tineri destinate inchirierii in mod exclusiv specialistilor din sistemul de invatamant sau sanatate nu pot fi vandute, avand in vedere ca aceste locuinte sunt exploatate in mod similar locuintelor de serviciu, fiind situate in incinta sau in apropierea unitatilor in care isi au activitatea solicitantii. In acest context, respectivele locuinte raman exclusiv in proprietate publica.

Potrivit datelor remise recen NewsIn, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor intentioneaza sa investeasca anul acesta peste 200 milioane de lei in cadrul programului de locuinte pentru tineri destinate inchirierii prin ANL.

Agentia Nationala pentru Locuinte a finalizat si receptionate in perioada ianuarie - noiembrie 2007 peste 1.600 de locuinte. Pentru 2007, ministerul a alocat peste 217 milioane lei pentru construirea de locuinte destinate tinerilor.

NewsIn