Bancherii resping ideea creditelor numai in lei

Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-Banci

Bancherii nu sunt de acord sa imprumute populatia doar in lei. Ei resping, astfel, propunerea presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor prin care romanii ar putea contracta credite doar in moneda in care primesc salariul.

Reprezentantii bancilor comerciale spun ca intr-o economie libera nu poate fi ingradit accesul la creditele in valuta si ca atata timp cat va exista cerere pentru astfel de imprumuturi, oferta nu va lipsi.

BNR este hotarata sa limiteze creditele in valuta intrucat apetitul tot mai mare pentru aceste imprumuturi afecteaza atat economia, cat si populatia, din cauza riscului valutar. In scurt timp, presedintelel Asociatiei Romane a Bancilor a si lansat o propunere.

"Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga.
 
Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta normal ca atunci poate avea acces", declara recent Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor

Bancherii resping, insa, categoric aceasta propunere.

"Din punctul de vedere al faptului ca suntem intr-o economie deschisa si libera aceasta masura nu este deloc viabila.(...) Nu cred ca este deloc acceptabil ca cineva sa impuna moneda in care cetatenii sa se imprumute", sublinia Florian Libocor, economist-sef BRD.

Accesul la creditele in valuta va fi, oricum, limitat din cauza scumpirilor anuntate si a inaspririi conditiilor de creditare.

The Money Channel