Arbitrul pensiilor obliga administratorii sa raporteze situatia fondului

Data publicarii: 15-02-2008 | Finante-Banci

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) sunt obligati sa informeze contribuabilii despre activul personal si situatia fondului de pensii si sa publice pe propriile pagini de internet date cu privire la rentabilitate, potrivit unei norme aprobate de CSSPP.

Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat norma cu privire la obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor private obligatorii, emisa in aplicarea legii pensiilor obligatorii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Noul act normativ reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii administrate privat, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, denumite entitati raportoare.

Astfel, administratorii au obligatia de a oferi participantilor informatii cu privire la activul personal si la situatia fondului de pensii pe care il gestioneaza. De asemenea, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de internet raportarile anuale si semestriale cu privire la valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii.

De asemenea, administratorii fondurilor vor raporta, lunar, situatia detaliata a investitiilor, iar saptamanal vor comunica valoarea activului total, valoare activului net, valoare unitara a activului net si numarul de unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima  zi lucratoare a saptamanii incheiate. Entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta, se arata in comunicat.

Societatile raportoare mai au obligatia de a transmite raportari contabile al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP, privind reglementarile contabile aplicabile firmelor supravegheate si controlate de catre Comisie.

Administratorii si depozitarii fondurilor de pe pilonul II vor transmite, zilnic, catre arbitrul pensiilor private informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond. Saptamanal, administratorii transmit informatii despre participantii la fondurile de pensii pe care le administreaza. Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la CSSPP vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, se mai arata in comunicat.

Norma  privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe siteul CSSPP.

NewsIn