Hainele care produc electricitatea necesara pentru a incarca mobilul sau laptopul

Data publicarii: 15-02-2008 | IT&C

Frecarea nanotuburilor de oxid de zinc implantate in jurul fibrelor textile permite recuperarea energiei, solare, eoliene sau a celei rezultate din miscarea corpului uman, pentru a produce electricitate, potrivit unui studiu american. Aceste nanotuburi poseda proprietati piezoelectrice, adica se polarizeaza electric unele pe celelalte sub efectul unei forte mecanice, noteaza Gardianul.

"Pentru a capta energia vibratiilor sau neregularitatilor produse de mersul pe jos, de bataile inimii, de zgomotul ambiant sau de circulatia aerului, este important sa exploram energii inovatoare care functioneaza la frecvente slabe (sub 10 hertzi) bazate pe materiale suple", spun cercetatorii de la Institutul de tehnologie Georgia, din Atlanta, Statele Unite.

Asemenea tesaturi ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor haine care sa alimenteze micile aparate electronice. Nanotuburile ar putea fi, de asemenea, implantate in perdele sau corturi pentru a capta energia eoliana, vibratiile sonore sau alte forme de energie mecanica. Tuburile implantate pe fire au un diametru cuprins intre 50 si 200 nanometri (1/5.000-ime de milimetru - 1/20.000-ime de milimetru) si o lungime de aproximativ 3,5 microni (aproximativ 1/300-ime de milimetru). La finalul procesului de fabricare a tesaturii, doua straturi de tetraetoxisilan (TEOS) sunt adaugate de o parte si de alta a fibrei pentru a asigura suplete si a lega nanotuburile intre ele.

Gardianul