Chiar sunt creditele in valuta atat de daunatoare precum par?

Data publicarii: 15-02-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala ne-a atras atentia in repetate randuri ca dinamica creditelor de retail a devenit ingrijoratoare, scrie Paul Angelescu in Curierul National. In ultima sa prezentare guvernatorul Mugur Isarescu arata ca gospodariile s-au imprumutat in 2007 la fel de mult ca si companiile. In aceeasi prezentare, guvernatorul a transmis un avertisment bancilor care acorda credite preponderent in valuta, cu precadere celor care dau imprumuturi in monede exotice cum ar fi francul elvetian.

Intr-adevar, cei care au venituri in lei si se imprumuta in valuta sunt supusi riscului valutar. Daca nu tinem cont de cresterea dobanzilor, o rata in euro este cu 17% mai scumpa acum decat era in vara. Atunci te-ai astepta ca o rata in franci elvetieni sa se fi scumpit mult mai drastic tinand cont ca monedele exotice sunt mai sensibile la fluctuatiile de curs. Insa francul elvetian s-a depreciat din vara si pana acum cu 19,6%. Adica deprecierea leului a scumpit rata la creditul in franci elvetieni cu 2,6% mai mult decat a scumpit-o pe cea in euro. Diferenta dintre creditele in euro si cele in franci apare la calcularea dobanzii. 

Aparent, dobanda pentru creditele in franci este mai mica decat cea pentru creditele in euro. Insa dupa calcularea DAE reiese ca dobanda finala care  trebuia sa fie platita de client este mai mare cu 2%-3%  pentru franci decat pentru euro. In concluzie, clientul pierde atat din evolutia cursului cat si din evolutia dobanzilor cand se imprumuta in franci. Din vara si pana acum rata dobanzii a crescut in medie cu 2% pentru creditele in euro si cu 1% pentru cele in franci elvetieni, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Volksbank.

Insa, chiar si asa reiese ca un credit in franci elvetieni este in general mai scump decat unul in euro. Deci, cei care se imprumuta direct in lei vor avea cu o durere de cap mai putin pentru ca nu  trebuie sa ia in calcul toate variabilele mentionate mai sus. Insa peste jumatate din creditele in valuta luate de populatie sunt credite imobiliare. De ce? Pentru ca toata piata imobiliara lucreaza in euro. Deci consumatorul este un client captiv din acest punct de vedere.

Totusi, nu inteleg care este problema bancii centrale cu creditele in valuta. In ceea ce priveste inflatia, problema Bancii Nationale este consumul. Daca va creste consumul, creste si cererea, iar daca  va creste cererea, atunci vor creste si preturile. Daca ne uitam pe structura creditelor la sfarsitul lui decembrie, observam ca bancile comerciale au acordat credite in valuta in valoare de 81,4 miliarde lei si in lei in valoare de 67,8 miliarde  lei. Insa procentul creditelor care se duc spre companii este mai mare pentru creditele in valuta decat pentru cele in lei. 47% pentru lei, spre deosebire de 50% pentru valuta.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: