Creditele din Romania, mai scumpe decat in Austria

Data publicarii: 15-02-2008 | Finante-Banci

Dobanzile percepute de bancile din Romania la creditele in euro, de aproape 8%, sunt mai mari decat cele din Austria, unde ajung la 5%, a recunoscut ieri Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania. Motivul este insa faptul ca bancile locale constituie rezerve obligatorii.

"In Austria, dobanda, formata din cotatia EURIBOR + marja bancii, ajunge cam la 5%, in timp ce in Romania dobanda este formata din EURIBOR + marja si rezerva minima, ajungand la circa 8%. Toate bancile din Romania au insa rate ale dobanzilor sub 8% si trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si acoperi costurile", a explicat Schreiner.

Referitor la indemnul BNR de a tempera imprumuturile acordate in monede exotice, el a aratat ca atat euro, cat si francul elvetian au fost monede relativ stabile in ultimii ani. In ceea ce priveste provizioanele impuse bancilor de catre BNR, el a aratat ca Volksbank detine un nivel al provizioanelor mai mare decat cel indicat de BNR, intrucat functioneaza conform standardelor internationale de contabilitate.  
 
Curentul