Patriciu prevede o criza imobiliara, piata il contrazice. Care-i miza?
Data publicarii: 16-02-2008 | ImobiliareMogul al petrolului si, mai nou, analist al pietei imobiliare din Romania, Dinu Patriciu a opinat marti, la Arad, ca in zona imobiliara mocneste o criza de proportii: "Dupa inceputul crizei bursiere, va urma o criza imobiliara puternica si deja se vad semne. Intr-o perioada foarte scurta va urma o scadere brusca a imobiliarelor. Vanzatorii tin preturile ridicate si nu vand, iar cumparatorii nu cumpara, si totul stagneaza. Exista foarte multe argumente pentru a sti ca incepe o criza imobiliara in Romania."
Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania, este proprietarul unor active imobiliare estimate la mai multe sute de milioane de euro si sfatuieste romanii sa fie constienti ca domeniul imobiliar nu poate merge la infinit "doar la deal" si ca la un moment dat va interveni o stagnare si ulterior un declin. "In acest moment, investitiile imobiliare sunt cele mai riscante. Iar eu am de gand sa investesc in ceea ce mi se pare mai productiv in situatii de criza", a spus Patriciu. Desigur, fara sa dea explicatii suplimentare.
Tocmai aceasta tacere partiala a dat nastere, imediat, la supozitii. Se poate ca Patriciu sa fi luat ca exemplu criza imobiliara din Statele Unite, insa previziunile pe termen mediu arata ca, acolo, preturile vor creste din nou. In plus, reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au explicat recent, in cadrul unei conferinte de real-estate, ca criza globala a lichiditatilor va afecta doar o parte a sectorului bancar din Romania, iar piata imobiliara nu va fi afectata. Reprezentantii bancii au specificat ca lipsa lichiditatilor la nivel global va determina intr-adevar, in cazul bancilor, extragerea lichiditatilor de la filialele neafectate de criza.
Pe piata imobiliara, dezvoltatorii au inceput sa pregateasca proiecte rezidentiale cu preturi similare cu cele ale apartamentelor vechi, arata specialistii. Cum se poate realiza acest obiectiv? Simplu: ei reduc suprafetele locuintelor noi, pentru a micsora pretul de vanzare fara a afecta rata profitului. Metoda ar putea duce inclusiv la scaderea preturilor pe segmentul apartamentelor vechi, care actualmente, stim cu totii, ating preturi fara precedent. Riscul care apare este reprezentat de speculanti, care pot cumpara noile apartamentele ieftine in faza de proiect, pentru a le vinde la final, cu preturi similare actualei tendinte.
Ce se stie sigur este ca, din 1990 incoace, preturile au crescut constant, chiar daca nu mereu spectaculos, iar astazi concureaza cu cele din Viena sau Londra. Ne gandim atunci, este posibil oare ca Dinu Patriciu sa fie interesat sa isi extinda achizitiile imobiliare, cu costuri minime si de aceea incearca sa tranteasca piata? Nu ar fi prima data cand omul de afaceri o influenteaza: listarea actiunilor Rompetrol la Bursa - de pilda - s-a petrecut in conditii neelucidate complet, la limita legii. Mai multe declaratii ca cea de marti pot avea impact direct asupra investitorilor si cotelor pe piata imobiliara, si nu numai. Sa luam exemplul miliardarului George Soros: un singur cuvintel al sau poate darama valoarea actiunilor unei companii intr-o singura clipa. In aceste conditii, cei familiarizati cu dedesubturile pietei au numai de castigat.
Iar daca nu este vorba despre un atac asupra tendintei constante de crestere a preturilor, cu siguranta Patriciu a primit puncte la capitolul imagine, dand o speranta majoritatii chiriasilor sau a tinerilor care inca locuiesc cu parintii, cei care nu isi permit sa cumpere o garsoniera sau un apartament de 100.000 euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri