Tigarile s-ar putea scumpi cu 35%-40%

Data publicarii: 16-02-2008 | Finante-Banci

Deputatii ar putea renunta la solutia cresterii accizei la tigari pentru compensarea "gaurii" care se va forma la bugetul de stat daca TVA la alimentele de baza va scadea la 5%, noteaza Evenimentul Zilei.

Pentru aceasta insa trebuie gasite alte solutii care sa compenseze pierderea bugetara, sustine Aurel Gubandru, presedintele Comisiei pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor. Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, reducerea TVA la paine, carne, lapte si ulei vegetal la 5%. Potrivit proiectului legislativ, bugetul ar urma sa fie completat cu fonduri provenite din cresterea accizei la tigari si produsele de lux. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa fie aprobat si de Camera Deputatilor, care este decizionala in acest caz.

Pierderi de sute de milioane de euro la buget

Principalii producatori de tigari din Romania solicita deputatilor sa renunte la solutia majorarii accizei la produsele din tutun. Potrivit lui Martin Southgate, directorul general al JTI Romania, aceasta initiativa legislativa contravine calendarului agreat cu UE de crestere graduala a accizelor pentru produsele din tutun. Astfel, daca, potrivit calendarului, acciza trebuie sa creasca de la 41,5 euro pe mia de tigarete in prezent la 50 de euro din luna iulie, propunerea legislativa ar duce acciza la 65 de euro.

In consecinta, tigarile se vor scumpi cu pana la 40%, iar contrabanda "ar atinge un nivel dramatic, de 30% din totalul pietei, ceea ce ar echivala cu pierderi la bugetul de stat de peste 700 de milioane de euro", declara Bart Maas, directorul general al British American Tobacco Romania. Aurel Gubandru considera ca este important sa respectam calendarul de crestere a accizelor negociat cu UE.

In plus, potrivit estimarilor presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatilor, impactul bugetar de 200 milioane de lei, insemnand circa 0,05% din PIB, "nu este o influenta catastrofala" si se poate completa din alte surse si "printr-un grad de colectare mai bun la buget". Ilie Sirbu, unul dintre initiatorii proiectului de lege, ne-a spus ca se poate renunta la solutia cresterii accizei la tigari daca guvernul va gasi alte surse de finantare.

Evenimentul Zilei