Aproape 80% din creditele luate de romani sunt destinate consumului

Data publicarii: 17-02-2008 | Finante-Banci

Romanii se imprumuta in nestire la banci, dar putini iau credite pentru investitii. 80% din banii pe care ii iau cu imprumut sunt cheltuiti pentru cumpararea de masini de spalat, frigidere sau televizoare. Si doar 20% din credite sunt destinate locuintelor.

Bancile au mizat pe apetitul tot mai mare al romanilor de a-si imbunatati confortul in casa si i-au atras cu credite de consum pe perioade tot mai mari. Rata lunara fiind mica, oamenii s-au inghesuit sa-si cumpere tot mai multe produse de larg consum.

Asa s-a ajuns ca valoarea creditelor de consum sa fie de patru ori mai mare decat cea a imprumuturilor pentru locuinte.

In decembrie 2007, romanii aveau cumparate bunuri de larg consum in valoare de peste 55.000 milioane lei, suma aproape dubla fata de inceputul lui 2007. In schimb, banii imprumutati pentru o casa abia depasesc 14 miliarde de lei.

Bancile nu au facut insa minuni la capitolul dobanzi. Atat creditele luate pe perioade mai mici, de la 1 pana la 5 ani, cat si cele mai mari de cinci ani s-au ieftinit cu maxim unul - doua procente fata de 2006. Banca Nationala a Romaniei este, ingrijorata de faptul ca romanii isi cumpara electronice si electrocasnice in rate, pe perioade tot mai mari. Asta pentru ca produsele se uzeaza mai rapid decat se ramburseaza creditul, si astfel, averea romanilor este in continua scadere.

La sfarsitul anului 2007, romanii aveau credite la banci in valoare de peste 71 de miliarde de lei, aproape dublu fata de finele lui 2006.

The Money Channel