Pregatirea deficitara, piedica in calea unei cariere de succes

Data publicarii: 20-02-2008 | HR/Cariere

Ocuparea prematura a unor pozitii-cheie intr-o companie poate duce la esecuri care sa marcheze evolutia ulterioara a activitatii unui angajat, noteaza Adevarul. Avansarea rapida pe anumite functii nu este intotdeauna incununata de succes. Lipsa de experienta si dorinta de a obtine un castig financiar semnificativ, dublate de o supraevaluare de sine, pot duce foarte usor catre un esec pe plan profesional.

Daca in prezent, aceasta situatie este prezenta doar in mod izolat la nivelul companiilor, specialistii in resurse umane avertizeaza ca in urmatorii cinci ani piata se va confrunta cu o accentuare a acestui fenomen.

"De dragul unui post intr-o companie bancara, pe un salariu foarte bun la acea data, mi-am tradat propria conceptie despre ceea ce consideram a fi jobul ideal", povesteste Renate Roca Rozenberg, PR director in cadrul companiei de advertising Vitrina. Renate este doar unul dintre multele exemple de oameni, care intr-un moment sau altul al carierei a decis sa o ia pe un alt drum.

Un drum care mai apoi s-a dovedit a fi nu tocmai unul de succes, pentru ca dupa numai trei luni a revenit in locul de unde plecase: Vitrina. Desi nu se poate vorbi despre un esec propriu-zis, Renate o considera ca fiind una dintre greselile care i-ar fi putut afecta cariera.

Desi in prezent nu se poate vorbi despre cazuri rasunatoare de esecuri in cariera, exista totusi situatii izolate pe care fiecare companie prefera sa le pastreze in bucataria propria. "Cariera ratata la nivel de top management este inca un concept, si nu o realitate pe piata romaneasca.

Inca nu s-a structurat suficient piata, astfel incat sa se aleaga un manager de top pe criterii strict de performanta", spune Ioana Pielescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta in domeniul resurselor umane Qipa.

Potrivit acesteia, in prezent putem vorbi cel mult de oameni cu randamente mult mai mici decat potentialul lor, in timp ce fenomenul de esec se va concretiza in 3-5 ani. "Vom putea vorbi de cariere ratate in 3-5 ani, adica oameni care in urma unor esecuri la nivel de top management nu vor mai putea activa cel putin o perioada pe aceasta piata", spune Pielescu.

Integral in Adevarul