Pensionari, dupa 30 de ani

Data publicarii: 20-02-2008 | Finante-Banci

Romanii isi incheie pensii facultative doar dupa ce au ajuns la o anumita stabilitate financiara si pe masura ce devin mai responsabili, noteaza Evenimentul Zilei. Angajatii cu varste de peste 30-35 de ani sunt interesati sa isi faca o pensie facultativa, potrivit unui studiu Gfk si prezentat in cadrul unui seminar realizat de ZF pe tema pensiilor private. Explicatia este ca, in jurul varstelor mentionate, angajatii incep sa aiba o anumita stablitate financiara si profesionala, respectiv, copii. Acestea sunt premisele care contureaza grija pentru viitorul lor.

In schimb, angajatii cu varste sub 30 de ani nu sunt preocupati de pensiile facultative, deoarece momentul pensionarii este departe de ei. Romanii si-au putut face o pensie facultativa inca din vara anului trecut, cand a inceput sa functioneze Pilonul III. In prezent, pe piata pensiilor private sunt sase administratori: ING, Allianz- Tiriac, Aviva, BCR Asigurari, Raiffeisen Asset Management si OTP. La inceputul lunii februarie, mai putin de 60.500 de romani aveau o pensie facultativa.

Numarul este mult mai mic decat cel pe care administratorii sperau sa il atinga. Potrivit reprezentantilor fondurilor, exista cateva piedici care stau in calea dezvoltarii pietei pensiilor facultative. De exemplu, nu toti angajatorii sunt dispusi sa vireze contributiile salariatilor lor la pensiile facultative. Acest lucru le mananca din resurse si in plus le mai genereaza si costuri. O parte dintre cei care si-au facut pensie facultativa si au vazut ca firma la care lucreaza nu le vireaza contributia au incercat sa isi plateasca singuri contributia. Dar acest lucru nu este permis de legislatia in vigoare.

Deductibilitatea

Deductibilitatea pentru contributiile la pensiile facultative ar trebui sa creasca la 1.000 de euro pe an, pentru ca aceasta suma sa devina relevanta pentru participantii la sistem, a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. In prezent, deductibilitatile sunt stabilite la 200 de euro pe an, atat pentru salariat, cat si pentru angajator.

De aceasta deductibilitate se beneficiaza la calculul impozitului pe venit, respectiv pe profit. Intrebat ce nivel al deductibilitatilor va propune autoritatilor care pot schimba aceasta prevedere, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a raspuns ca minimum 400- 500 de euro pe an.

Integral in Evenimentul Zilei