FMI considera solid sistemul bancar francez

Data publicarii: 21-02-2008 | International

Performanta bancilor franceze a fost solida in contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale, dar este necesara mentinerea vigilentei in conditiile in care piata inca nu a revenit complet la normal, a comentat miercuri Fondul Monetar International (FMI), citat de Reuters.

Fondul Monetar International, cu sediul la Washington, a apreciat reactia rapida a guvernului la dezvaluirea fraudei de 4,9 miliarde dolari de la Societe Generale, intr-un raport asupra economiei franceze.

"Turbulentele financiare au avut pana acum un impact limitat asupra economiei franceze, iar performanta sectorului bancar ramane una solida", arata raportul FMI.

In comentarii asemanatoare cu cele facute de oficialii bancii centrale franceze, FMI considera ca sistemul financiar al Frantei este bine capitalizat, expunerea la piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite este limitata si expunerile extra-bilantiere par a fi moderate. "Totusi, institutiile financiare raman vulnerabile, mai ales in privinta expunerilor extra-bilantiere", se mentioneaza in raport.

Profitabilitatea sectorului bancar ar putea fi in continuare afectata de riscul in crestere generat de creditele acordate companiilor, temperarea preturilor de pe piata imobiliara si inasprirea conditiilor de creditare, se mentioneaza in raport. FMI avertizeaza, insa, ca bancile nu ar trebui sa se complaca in aceasta situatie. 

"Conditiile de piata nu au revenit inca la normal si riscurile se mentin. Directorii FMI incurajeaza autoritatile sa ramana vigilente in ce priveste posibilitatea unor noi efecte negative cauzate de probleme din alte tari sau de sectoare ale pietei", a avertizat FMI.

NewsIn