Se inteteste concurenta pe segmentul bancilor mici

Data publicarii: 21-02-2008 | Finante-Banci

O parte din bancile cu activitate pe piata autohtona si-au anuntat, deja, rezultatele financiare pentru anul trecut. La o prima analiza, se observa accentuarea concurentei pe segmentul institutiilor de credit care detin cote de piata mai reduse, noteaza Adevarul.

Pe locul noua, la sfarsitul anului trecut, ca valoare a activelor, Casa de Economii si Consemnatiuni a obtinut un profit net de 26,7 milioane euro, depasind dublul rezultatului din 2006, a declarat ieri, presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.

Profit cu 80% mai mare pentru Volksbank

In ceea ce priveste volumul creditelor acordate de singura banca de stat din tara noastra, acesta a fost de 1,45 miliarde de euro, in crestere cu 53% fata de anul 2006. Valoarea depozitelor atrase de CEC in 2007 se ridica la 2,37 miliarde euro, cu 37% mai mult decat in anul precedent.

Rezultate foarte bune au fost raportate si de Banca Transilvania si Volksbank. Pe locul opt in clasament, banca austriaca a raportat un avans de 80% fata de anul precedent al profitului pe 2007, pana la 24,5 milioane euro. In cazul Bancii Transilvania, inclusa in top cinci, profitul net de 94,3 milioane euro a fost de aproape trei ori mai mare fata de cel obtinut in 2006, potrivit rezultatelor preliminare.

OTP Bank a inregistrat anul trecut o pierdere de 11,16 milioane euro, insa valoarea acesteia s-a situat sub estimarile grupului ungar. Tot sub estimari au fost si pierderile portughezilor de la Millennium. Cu o activitate pe piata autohtona de patru luni, Millennium Bank Romania a cumulat in 2007 pierderi de 25,9 milioane de euro, mai mici decat cele precizate la momentul lansarii (29 milioane de euro). Economiile constituite la Millennium Bank insumau la finele anului trecut 38 milioane de euro.

Castiguri sacrificate in 2008

O scadere agresiva a profitului net a fost raportata de Banca Comerciala Carpatica. Institutia de credit a obtinut, anul trecut, un profit net de 7,9 milioane de lei, fata de 19,2 milioane de lei cat cumulase in 2007. CEC isi propune pentru acest an sa se mentina pe profit, in ciuda costurilor ridicate ale procesului de rebranding. "In acest an, vrem sa ramanem putin deasupra nivelului de echilibru intre profit si pierdere, in conditiile in care vom investi masiv in procesul de schimbare a imaginii si de reformare a CEC.

In astfel de cazuri, profitabilitatea este sacrificata", a explicat Ghetea. De asemenea, banca are in vedere in urmatoarea perioada si finantarea companiilor mari, pe partea de corporate, CEC colaborand mai mult cu firmele mici si mijlocii sau cu administratiile publice locale.

Ca planuri pentru acest an, Millennium Bank urmareste deschiderea a inca 40 de unitati bancare. In plus, strategia institutiei de credit prevede incheierea acestui an cu o pierdere de 45 milioane euro.

Adevarul