Licitatie internationala pentru cel mai mare parc tehnologic din Transilvania

Data publicarii: 21-02-2008 | Afaceri

Primaria Oradea va organiza o licitatie internationala pentru realizarea celui mai mare parc tehnologic din Transilvania, care se va intinde pe o suprafata de 140 de ha.

Consilierii locali au aprobat, in sedinta extraordinara de joi, caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea vanzarii a 140 de hectare de teren, situate pe soseaua de centura, unui investitor ce doreste sa construiasca un parc tehnologic la Oradea, informeaza NewsIn.

La licitatia organizata pentru vanzarea terenului se vor putea prezenta firme care se obliga sa investeasca la Oradea minimum 150 milioane de euro si sa creeze circa 10.000 de locuri de munca in cinci ani.

"Dorim sa evitam amatorismul si speculatiile cu teren", a declarat directorul Administratiei Imobiliare Oradea, Marcel Bolos. Viitorul investitor ar putea primi in schimb, ajutor de stat. Municipalitatea va evalua terenul pe care il scoate la licitatie, insa investitorul ar putea plati doar jumatate din pretul real, restul urmand sa fie considerat ajutor de stat.

Insa, pentru a putea participa la licitatie investitorul trebuie sa aiba un portofoliu de minim 50 de companii cu care deruleaza raporturi contractuale, posibili clienti ai viitorului parc. Municipalitatea are obligatia, potrivit caietului de sarcini, sa asigure drumul de acces, canalizare si apa pana la limita proprietatii parcului.

Alesii locali au cazut de acord ca cel care va realiza parcul industrial sa fie obligat, prin caietul de sarcini sa faca si un complex expozitional, intrucat orasul nu are un astfel de complex la ora actuala. "Reprezentantii patronatelor au venit cu aceasta propunere. Un astfel de complex ar fi benefic atat pentru firmele din Oradea cat si pentru oras", a precizat edilul.

Directorul Administratiei Imobiliare, Marcel Bolos, a declarat ca parcul tehnologic va atrage circa 8 milioane de euro anual la bugetul orasului, din impozite si taxe. "Pe langa aceasta suma trebuie sa ne gandim ca se vor dezvolta si alte firme mai mici din Oradea, furnizori de servicii si materii prime pentru parc", a continuat directorul AIO.

Redactia BankNews.ro