Germania va inaugura cel mai puternic calculator din Europa

Data publicarii: 22-02-2008 | IT&C

Un centru german de cercetari urmeaza sa inaugureze, vineri, cel mai puternic calculator din Europa, un aparat ce poate efectua 167.300 de miliarde de operatiuni pe secunda, performanta depasita in prezent doar de un proiect guvernamental american, scrie, joi, AFP.

In conformitate cu declaratiile reprezentantilor centrului de cercetari de la Julich, din vestul Germaniei, 'supercalculatorul', denumit 'JUGENE', contine 16 recipiente de marimea unei cabine telefonice, fiecare dintre ele avand 65.536 de microprocesoare si ar fi primul de acest tip din lume, daca nu se iau in considerare decat organismele civile, informeaza NewsIn.

'JUGENE' este destinat cercetatorilor care au nevoie sa efectueze calcule complexe, de exemplu, in chimie moleculara, in climatologie sau in dezvoltarea semi-conductorilor. Un comitet stiintific va avea rolul de a atribui timpii de calcul echipelor interesate.

Calculatorul are o performanta de lucru de 167,3 teraflopi/secunda.

"Fiecare procesor lucreaza la o mica parte a problemelor si transmite rezultatele sale celorlalte procesoare. Astfel, prin procese individuale efectuate in paralel, se ajunge la solutia generala a problemei studiate", au explicat cei care au conceput aparatul, citati de AFP.

Comparativ, supercalculatorul cel mai puetrnic din lume, instalat in Statele Unite, lana San Francisco si gestionat de oficiul american pentru securitate nucleara, afiseaza 478,2 teraflopi/secunda, potrivit site-ului specializat www.top500.org, citat de AFP. 

Cele doua calculatoare au fost dezvoltate de compania IBM, mai arata AFP.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: