BRD scumpeste creditele

Data publicarii: 22-02-2008 | Finante-Banci

BRD intentioneaza sa scumpeasca creditele in urmatoarea perioada. Concomitent, banca va incerca sa incurajeze economisirea. Anul trecut BRD a acordat credite in valoare de 26,9 miliarde de lei. Peste jumatate dintre acestea au fost in lei.

Banca Romana de Dezvoltare a dat in 2007 imprumuturi de 26,9 miliarde de lei, in crestere cu 44% fata de 2006. Datele publicate arata o temperare a cresterii creditelor acordate, al caror volum crescuse cu 79% cu un an inainte. Jumatate din crediteau fost catre persoane fizice, restul fiind destinate companiilor. In urmatoare perioada BRD intentioneaza sa scumpeasca creditele.

"Marja noastra de dobanda va ramane in linii mari aceeasi. Vom proceda foarte atent la cresterea fireasca a dobanzilor la depozite. Vom avea si o usoara crestere la dobanzile la credite", a spus vicepresedintele BRD, Petre Bunescu.

In privinta celor in valuta, 90% au fost in euro, iar restul in dolari. BRD nu a acordat nici un credit in monede exotice. "Este o nebunie sa acorzi credite in monede exotice in aceasta tara", a declarat Patric Gelin, presedintele BRD.

Daca se iau in calcul si angajamentele extrabilantiere, creditele acordate de BRD in 2007 se ridica la 34,2 miliarde de lei. 42% au fost destinate persoanelor fizice, 36 % IMM-urilor, 12% corporatiilor si 8% marilor multinationale. Printre creditele acordate s-a numarat si o participare de 250 de milioane de dolari la linia de credit de 3 miliarde de dolari acordata Kazmunaygaz.

The Money Channel