Bancile vor permite vanzarea proprietatilor ipotecate

Data publicarii: 22-02-2008 | Finante-Banci

Bancile maresc dobanzile, inaspresc conditiile acordarii de credite, dar vin si cu solutii. Astfel, daca sunteti in imposibilitatea de a va plati ratele la creditul de casa, aveti dreptul sa vindeti proprietatile ipotecate. Solutia convine atat bancilor, cat si clientilor.

Poate exista un aranjament cu banca prin care clientul sa gaseasca un cumparator pentru acel imobil, cumparator care prin avansul sau sa plateasca ce a mai ramas din credit, dupa care vireaza si diferenta celui care nu mai poate plati creditul luat.

O varianta mai putin avantajoasa pentru client este cea in care banca pune la vanzare bunul ipotecat printr-o licitatie publica. Daca la prima licitatie nu se prezinta nimeni, bancile trebuie sa scada pretul.

Au fost cazuri in care imobile de 400.000 de euro au fost vandute cu 200.000 de euro. In aceste cazuri, in urma vanzarii locuintei, de cele mai multe ori se obtin bani doar pentru acoperirea datoriei catre banca.

O alta varianta tot mai des intalnita in ultima perioada este cea in care clientul are venituri, dar acestea nu mai sunt suficiente pentru plata ratei.

In acest caz, se poate opta pentru o refinantare la o alta banca, in general pe o perioada mai lunga de timp astfel incat rata sa fie mai mica.

In cazul unui credit pe o perioada lunga, este bine sa se incheie un contract de asigurare care va fi de folos in situatii neprevazute.

Antena3