Cardul de credit, mai scump decat un imprumut bancar

Data publicarii: 22-02-2008 | Finante-Banci

Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare in cazul cardurilor presupune dobanzi si comisione mai mari, noteaza Adevarul. Din ce in ce mai tentant si mai accesibil, cardul de credit se dovedeste a fi o varianta tot mai agreata de romanii care se vad nevoiti sa se imprumute. In prezent, cea mai mare parte a institutiilor de credit ofera un astfel de produs. Fata de un imprumut clasic, cardul inseamna dobanzi ce pot depasi 25% pe an si taxe mai mari comparativ cu un card de debit.

Pentru un credit de nevoi personale, institutia de credit solicita, de fiecare data, o adeverinta de salariu. In schimb, daca detineti un card de credit, aveti la dispozitie o linie de creditare, la care puteti apela fara a fi nevoie sa prezentati o adeverinta de salariu, de fiecare data cand il folositi la cumparaturi.

In plus, cat timp rambursati banii la timp, adica inainte de finalul perioadei de gratie, banca nu mai percepe niciun fel de dobanda. In caz contrar, este ca si cum ati fi luat un credit, pentru care veti plati o dobanda, ce-i drept, mai mare decat pentru un simplu credit de nevoi personale. De retinut este insa faptul ca, in fiecare luna sunteti obligati sa virati o suma minima rambursabila, calculata ca procent din datoria pe care o aveti fata de institutia emintenta a cardului.

Perioade mai mari fara dobanda

O alta diferenta esentiala intre cele doua produse este aceea ca plafonul de creditare in cazul unui card nu depaseste, de regula, 3-6 salarii. Ceea ce inseamna ca suma pe care o aveti la dispozitie pe card depinde, in primul rand, de salariul dumneavoastra.

Dragos Cabat, prese­dintele Chartered Finacial Analyst, este de parere ca cele doua produse au utilitati foarte diferite. In timp ce un credit de nevoi personale are o destinatie dinainte stabilita, cardul de credit este utilizat, cel mai adesea, la cumparaturile de zi cu zi. "E normal ca un card de credit sa fie scump, intrucat avem de-a face cu un imprumut care poate fi reinnoit automat. In plus, exista si o perioada de gratie care permite posesorului de card sa ramburseze platile efectuate cu cardul, fara a plati dobanda", spune Cabat.

La randul sau, Denisa Mateescu, director Mastercard Europa - Romania si Regiunea Balcanilor, este de parere ca un card de credit reprezinta o modalitate utila pe care consumatorii o au la dispozitie pentru a-si administra mai bine cheltuielile.

"Cardurile de credit ofera mai multa flexibilitate, precum si posibilitatea de a construi propriul plan de rambursare. Perioada de gratie este un avantaj deloc de neglijat al cardurilor de credit, intrucat nu se percepe dobanda. Acum, bancile se intrec in a acorda o perioada de gratie cat mai mare", spune Mateescu. In prezent, perioada de gratie nu depaseste, in majoritatea cazurilor, 55 de zile. In ceea ce priveste dobanzile anuale aferente cardurilor de credit, acestea pot depasi 25%, in timp ce, pentru un imprumut pentru nevoi personale in lei, bancile nu percep, de obicei, mai mult de 15%.

Relatia client-banca, tot mai stransa

Cardurile de credit co-branded beneficiaza inclusiv de un program de fidelizare, concretizat in reduceri la cumparaturi si acumularea de puncte ce se pot transforma in cadouri. Cele mai exclusiviste oferte sunt cele din gama premium: cardurile gold si platinum. Totusi, pe masura ce serviciile de care beneficiaza posesorii lor se inmultesc, cresc si costurile pe care aceste produse le presupun. Si in plus, veniturile minime solicitate pentru emiterea unui astfel de card sunt mai ridicate.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: