Maximul inflatiei va fi atins in luna martie

Data publicarii: 22-02-2008 | Economie

Nu am ajuns inca in punctul maxim al inflatiei, avertizeaza Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale. El a declarat ca cea mai mare valoare va fi atinsa in luna martie, atunci cand inflatia va depasi 8%. Spre finele anului, inflatia se va reduce, urmand sa ajunga la 5,2%.

Vestea buna este ca dupa al doilea trimestrul al anului ne putem astepta la o scadere semnificativa a inflatiei. "Nu am ajuns inca in punctul cel mai de sus al inflatiei pe care noi il asteptam in luna martie cand probabil va depasi 8%, se va mentine asa in trimestrul II dupa care va cobora spre 5,2% la sfarsitul acestui an", a declarat Lazea.

Intre factorii care influenteaza evolutia inflatiei, Valentin Lazea a mentionat cresterea creditelor in valuta, fenomen asupra caruia BNR nu poate interveni decat in mica masura. "Partea ingrijoratoare o reprezinta creditele in valuta pentru ca ele cresc mai repede.

BNR poate in mare masura sa influenteze cresterea creditelor in lei, dar partea de credite in valuta e o optiune a bancilor si daca aceastea continua sa ignore prudenta si sa dea credite populatiei care nu are venituri in aceeasi valuta, pentru a castiga cota de piata, aceasta e o decizie a lor care are un grad de impredictibilitate foarte mare", a avertizat economistul sef BNR.

The Money Channel