Creditele in valuta intra sase luni in stand-by
Data publicarii: 22-02-2008 | Finante-BanciBancile vor acorda mai putine credite in valuta, negarantate. Acesta va fi unul dintre efectele majorarii provizioanelor si ale obligatiei de a-si ajusta normele de creditare, noteaza Capital.
Obisnuite sa castige usor de pe urma creditarii pe partea de retail, bancile comerciale se vad nevoite sa-si regandeasca strategiile de dezvoltare. In perioada urmatoare, vor trebui sa caute surse de venituri in alte zone decat traditionalul imprumut in valuta.
Decizia BNR de a impune bancilor majorarea provizioanelor chiar si pentru clientii "buni", daca au venituri in lei si credite in valuta, va conduce probabil la o perioada de acalmie de cel putin sase luni in activitatea bancara. Bancherii vor fi mult mai reticenti fata de clientii riscanti, o prima decizie fiind deja luata de BRD, care a redus gradul de indatorare al clientilor de la 70% la 60%.
Deocamdata, asa cum spune analistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, bancile asteapta clarificari privind incadrarea clientilor in clasele de risc pentru a-si ajusta normele. "Din toamna lui 2006, persoanele fizice cu venituri in lei care solicitau credite in valuta erau incadrate in categoria B - «in urmarire». Din aceasta cauza, bancile isi incadreaza, in general, clientii in cele cinci categorii in functie de performantele financiare, initierea de proceduri judiciare si durata intarzierilor la plata", spune Dumitru.
In functie de criteriile pe care le va impune BNR, bancile comerciale vor trebui sa isi ajusteze metodele de incadrare a clientilor in clase de risc. "E de asteptat ca toate aceste masuri sa conduca la o reducere a ritmului de crestere a creditelor acordate in general", este de parere si Sorin Mititelu, director executiv Directia Dezvoltare Afaceri si Produse Retail BCR.
In afara acestui prim efect de incetinire a ritmului de creditare, bancile vor avea costuri suplimentare cu majorarile de provizioane, care le pot diminua indicatorii de profitabilitate. "Practic, un client care contracteaza un credit in valuta trebuie provizionat cu cel putin 7%. In medie, provizioanele cresc cu 3%", spune Ionut Dumitru. Tinand cont de acest procentaj, precum si de faptul ca provizioanele sunt deductibile fiscal, costurile creditelor ar trebui sa creasca cu 2% - 2,5%. Depinde insa de fiecare banca daca va opera sau nu aceste scumpiri.
Integral in Capital
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri