Presedintele BRD-SocGen critica modul de comunicare dintre banci, ARB si BNR
Data publicarii: 22-02-2008 | Finante-BanciBancile din Romania se confrunta cu o lipsa de comunicare intre ele, cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu banca centrala, situatie intalnita si la nivelul autoritatilor romane, ceea ce afecteaza planificarea financiara a tarii, a spus, vineri, presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin.
"Aici nu vedem supravegherea din partea bancii centrale niciodata. Atunci cand exista o intalnire cu banca centrala discursul este farte oficial, foarte formal. Nu e vorba de un dialog care sa permita o comunicare buna", a spus presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin, cu ocazia unui seminar, informeaza NewsIn.
Gelin sublinia ca in tarile cu o cultura bancara dezvoltata au loc intalniri periodice intre banci si autoritatile de reglementare si control al acestora, in vreme ce in Romania acestea au un caracter foarte formal, fara sa stimuleze comunicarea in sine.
"Am inceput sa discutam cu colegii de la BCR, Unicedit, Raiffeisen si discutiile se reflecta la nivelul ARB", explica Gelin, care a adaugat in schimb ca, din pacate, ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie care sa apere interesele bancilor.
"Nici in interiorul ARB nu exista un dialog pe probleme sensibile. ARB functioneaza foarte bine, in schimb, pe probleme extrem de tehnice, cum ar fi mijloacele de plata, Transfondul", a spus Gelin.
In ce priveste declaratia sefului ARB, Radu Gratian Ghetea (care este si presedinte al CEC), cu privire la expunerile in valuta ale clientilor "nu stim daca a fost facuta in calitate de presedinte al CEC sau al ARB", a precizat Gelin.
Presedintele BRD SocGen a mentionat ca are o atitudine destul de critica vizavi de politica de supraveghere a bancii centrale, dar pe cea de politica monetara o considera, per ansamblu, foarte corecta.
Gelin a adaugat ca lipsei de comunicare din interiorul sistemului bancar si cu autoritatile de reglementare i se adauga si lipsa de comunicare dintre autoritatile romane, precum cea dintre BNR, Ministerul de Finante si Guvern, care are un impact major asupra planificarii fiscale din Romania.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri