Bancile, tot mai prudente la acordarea de credite
Data publicarii: 25-02-2008 | Finante-BanciInstitutiile bancare considera ca sunt destul de prudente cand ofera populatiei imprumuturi, noteaza Adevarul. Propriile norme le apara de riscul indus de fluctuatiile valutare. In schimb, oficialii bancilor apreciaza ca majorarea provizioanelor ar putea sa nu determine efectul scontat de BNR.
Bancile comerciale au inceput sa-si dea seama de riscurile pe care le induce o creditare relaxata in valuta. Unele si-au luat de la bun inceput masuri de precautie prin setul de norme aprobate de banca centrala, altele le-au adaptat pe parcurs. "Cred ca toate bancile sunt constiente de riscul valutar si toate au luat masuri pentru minimizarea riscului. Acest lucru este atat in interesul bancii, cat si al clientului, astfel ca riscul asumat sa fie cat mai mic", a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
Noua atitudine a bancilor s-a conturat tot mai evident dupa ce guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a subliniat in repetate randuri pericolul ce ar putea fi indus de excesul imprumuturilor in valuta.
Majorarea provizioanelor nu afecteaza toate bancile
In ceea ce priveste majorarea provizioanelor (lichiditati aflate in rezervele bancii in cazul acoperirii riscurilor de nerambursare) la creditele in valuta pentru debitorii expusi riscului, o parte din bancheri saluta masura BNR. Pentru bancile care se supun standardelor internationale de contabilitate (IAS), decizia nu va avea efectul scontat. Acestea sunt nevoite oricum sa asigure un nivel superior al provizioanelor fata de cel impus de banca centrala.
"Majorarea provizioanelor este o masura bine-venita intrucat noi am avut intotdeauna o atitudine prudenta si am inregistrat un grad de risc sub media bancara", spune presedintele BRD, Patrick Gelin. De asemenea, seful Volksbank, Gerald Schreiner, a explicat ca masura este, mai degraba, de natura sa ii avantajeze. Impunerea unor provizioane mai mari va reduce taxele pe care banca le are de platit catre stat.
Pe de alta parte, institutiile de credit subordonate contabilitatii nationale vor trebui sa opereze, odata cu adoptarea normei, majorari ale acestor rezerve. "Bancpost nu saluta, dar nici nu critica aceasta masura", comenteaza Bogza decizia bancii centrale.
Rezervele minime obligatorii, mai mari
Bancherii raman in continuare convinsi de faptul ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) este unul foarte ridicat. Totusi, acestia nu critica banca centrala. "Rata rezervelor minime obligatorii este mare si induce costuri suplimentare pentru bancile din Romania, care sunt discriminate astfel fata de bancile din strainatate. Nu critic, insa, masura din punctul de vedere al politicii monetare", ne-a declarat seful Bancpost. La randul sau, Gelin a subliniat ca prefera un nivel ridicat al RMO decat o proasta politica monetara.
Pe de alta parte, oficialul Volksbank vede necesara o reducere a nivelului RMO pentru creditele de investitii, dar nu si pentru cele de consum. Astfel, excesul de cerere din piata, generator de inflatie, ar putea fi diminuat.
Imprumuturile exclusive in lei, o teorie imposibil de pus in practica
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a propus recent sa se impuna populatiei creditarea doar in moneda in care isi obtine veniturile. Desi a fost doar o parere personala, Ghetea mentiona ca va ridica aceasta problema in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor. Reactiile nu au intarziat sa apara. Bancherii vad propunerea ca o buna teorie, dar imposibil de pus in practica. "BRD a militat dintotdeauna pentru reducerea creditarii in valuta. Ramane de vazut cum va fi implementata aceasta masura. Sunt de acord cu ea ca principiu, dar nu si ca metoda", subliniaza Gelin.
In acelasi timp, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, este de parere ca o astfel de norma, desi aparent prudenta, ar genera de fapt alte riscuri. "Atata vreme cat nu exista resurse in lei pe termen lung, ar fi imprudent ca bancile sa acorde credite cu scadente de 10-20-30 de ani in moneda nationala, bazandu-se pe depozite cu scadente de 1-3 luni", ne-a explicat Bogza.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial