Riscul dobanzii fixe pe termen scurt

Data publicarii: 25-02-2008 | Finante-Banci

Dupa ce dobanda devine variabila, ratele cresc, iar clientii bancilor devin mai indatorati, noteaza Evenimentul Zilei. Dragos, 32 de ani, a facut in iulie 2006 un credit ipotecar in valoare de 44.250 de euro. Creditul luat de el avea dobanda fixa de 6,9% in primul an de rambursare. Astfel, in primele 12 luni, ratele au fost de circa 343 de euro. Prima rata achitata la credit a echivalat cu 1.224 de lei. Incepand cu al doilea an, dobanda a sarit la 8,9%.

A stat la acest nivel o luna, pentru ca apoi sa ajunga la 9,5%. Consecinta: rata a ajuns la aproape 410 euro. In aceasta luna, Dragos a scos din buzunar 1.500 de lei pentru a-si plati rata la banca. Suma este cu 276 de lei mai mare decat cea pe care a schimbat-o in euro pentru a-si achita prima rata la creditul pentru casa. Aceasta in condi- tiile in care leul a fost cu 10 bani mai slab decat in vara lui 2006.

O poate achita deoarece intre timp i-au crescut si veniturile. In cazul in care cursul de schimb ajunge din nou la 3,8 lei pentru un euro, rata lui Dragos creste la 1.560 de lei. In situatii similare se gasesc si alti clienti ai bancilor, care au luat credite cu dobanda fixa in primele luni de rambursare. Valoarea dobanzilor fixe, ca si majorarile ulterioare difera insa de la o banca la alta.

Rolul dobanzilor "de vitrina"

Bancile au inceput, in urma cu cativa ani, sa ofere credite cu dobanda fixa pe o anumita perioada de timp, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a luat masuri administrative pentru a limita cresterea creditarii. Gradele de indatorare, impuse de banca centrala in trecut si care mai sunt practicate si in prezent de bancile care nu au obtinut avizul pe normele proprii de creditare, limitau sumele maxime pe care le puteau imprumuta clientii bancilor.

Miscarea bancilor de a reduce costul creditelor in primul an de rambursare nu facea altceva decat sa le permita clientilor sa imprumute sume mai mari. Astfel, acestia reuseau sa ia creditul de care aveau nevoie pentru a-si cumpara o casa, de exemplu. Reversul medaliei: dupa ce se termina perioada in care dobanda era fixa, ratele cresteau, iar acestia deveneau mai indatorati. Dobanzile fixe pentru o perioada scurta de timp sunt prezente in ofertele celor mai multe banci, la creditele in lei si in valuta.

Integral in Evenimentul Zilei