Romanii fac credite in Italia pentru a-si cumpara o casa in Romania

Data publicarii: Astazi, 26-02-2008 | Finante-Banci

Romanii care muncesc in Italia iau credite pentru a-si cumpara case in Romania. Zeci de romani au inceput deja sa contracteze astfel de imprumuturi, intermediate de o firma de asistenta financiara, condusa tot de un roman.

Multi dintre ei si-au luat deja apartamente sau case aici in tara pe baza contractului de munca din strainatate.

Irina este din Brasov si spune ca si-a propus sa nu se intoarca acasa fara sa aiba locuinta ei. "Locuiesc de doi ani in Italia, ingrijesc o batrana, castig cam 700 de euro. Nu o sa raman aici", explica romanca.

Pana acum nicio banca nu a vrut sa-i ofere un imprumut din cauza ca nu-i recunostea contractul de munca din Italia. In cele din urma a aflat de firma din Italia, care colaboreaza cu o banca din Romania pentru credite imobiliare.

"Ideea romanilor cand vin aici este sa faca ceva acasa, sa contruiasca, sa restructureze. Vazand ca sunt multe cereri, ne-am gandit sa ii creditam. Acum avem mii de cereri lunar, si la noi la sediul central si la colaboratori. Ne miscam foarte repede", a sustinut Calin Cincu, director de firma de consultanta financiara intermediere.

Gradul de indatorare financiara ajunge pana la 70%. Creditul imobiliar nu poate fi contractat decat de romanii care au lucrat in Italia cu contract de munca cel putin un an. La un salariu minim net de 500 de euro se pot obtine in jur de 30.000 de euro.

Realitatea TV