Credite cu 10% mai mici pentru romanii care sunt platiti in lei

Data publicarii: 26-02-2008 | Finante-Banci

Masurile adoptate de Banca Nationala pentru temperarea creditarii, dar si deprecierea monedei nationale in raport cu euro au inceput sa-si arate efectele, sumele pe care populatia le poate imprumuta din banca fiind mult mai mici comparativ cu lunile trecute, noteaza Gandul. Astfel, persoanele ale caror venituri relizate in lei au ramas neschimbate in ultimele luni, dar care vor sa se imprumute in valuta, sunt eligibile in momentul de fata, in functie de banca, pentru sume cu pana la 8-9% mai mici decat in septembrie-noiembrie 2007.

La randul lor, majorarile dobanzii de politica monetara din ultima vreme au atras dupa sine cresterea dobanzilor bancare, ceea ce a condus in mod inevitabil la diminuarea sumelor care pot fi imprumutate in conditiile unor venituri neschimbate, toate aceste lucruri fiind recunoscute si de bancheri. "Printr-o crestere a dobanzii de referinta se realizeaza imediat o crestere la nivelul dobanzii de creditare, ceea ce inseamna ca se tempereaza creditarea.

Asta se si intampla in momentul de fata, sunt oameni care nu se mai califica pentru ca pe de o parte a crescut rata de dobanda si pe de alta parte, fiind exprimata in valuta, a crescut in acelasi timp si suma in lei pe care acesta trebuie sa o plateasca. In mod normal, persoanele care castiga in lei simt o dubla crestere, una generata de cresterea dobanzii, spre exemplu de la 6 la 7%, si una a riscului provenit din deprecierea monedei nationale cu aproximativ zece procente", a precizat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

Integral in Gandul