Isarescu: Politicile fiscale si salariale raman medicamentul pentru deficitul de cont curent

Data publicarii: 26-02-2008 | Finante-Banci

Principala vulnerabilitate a Romaniei ramane deficitul de cont curent, care poate fi tratat mai ales prin controlarea cererii agregate prin politici fiscale si salariale mai chibzuite si mai putin prin deprecierea monedei nationale, care ar fi "o arma cu mai multe taisuri", a spus marti Isarescu.

"Medicamentul cel mai bun pentru corectia de cont curent nu e deprecierea cursului, noi am facut-o mai degraba ca sa aducem nivelul acestuia la un nivel mai sustenabil si ca nivelul de curs sa nu contribuie la adancirea deficitului, nu neaparat ca el sa faca  corectia ca atare. La o discutie mai atenta vom vedea ca el este o arma cu multe taisuri si trebuie lucrat cu mare atentie cu acest indicator", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn.

"Cursul de schimb este un adjuvant in corectia deficitului de cont curent care ar trebui redus prin controlul cererii agregate, care ar trebui sa se realitzeze mai mult prin politica fiscala si salariala", a mai spus Isarescu si a explicat ca "mai devreme sau mai tarziu trebuie sa despovaram politica monetara, mai ales de sarcinile legate de deficitul de cont curent".

Isarescu a precizat ca "BNR trebuie lasata sa se bata pentru reducerea inflatiei, iar cererea agregata trebuie sa fie controlata prin politica fiscala".

Referitor la revizuirea deficitului bugetar pe acest an, Isarescu a precizat ca pana si o corectie cu 0,1-0,2 puncte procentuale ar fi semnificativa.

"Nu este momentul unei relaxari fiscale", a avertizat din nou guvernatorul BNR si a mentionat ca "greselile acestea nu se sting intr-o jumatate de an electoral si nici macar in jumatate de ciclu electoral".

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, saptamana trecuta, ca va propune guvernului o reducere a tintei pentru deficitul bugetar din 2008 pana la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB). Romania tinteste un deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2008, dar Comisia Europeana a aratat ca, in conformitate cu calculele sale, deficitul Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% prevazut prin Tratatul de la Maastricht.

Deficitul bugetar inregistrat in 2007, calculat dupa metodologia romaneasca, este de 2,4% din PIB. Comisia Europeana a avertizat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca deficitul bugetar va ajunge la 3,2% in 2008 si la 3,9% in 2009, dupa metodologia de calcul a UE, in conditiile in care pentru 2007 a estimat deficitul bugetar la 2,9%.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: