Creierul fraudei de la BRD a fost arestat

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Afaceristul iranian Farid Jahani, cunoscut in Banie ca Paul Valuta, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile dupa ce a fost ridicat de "mascati" din propria casa din Craiova si dus pentru audieri la Timisoara, noteaza Gardianul. Aceasta este cea de-a sasea persoana implicata in frauda de peste 2 milioane de euro de la BRD Craiova. Barbatul este acuzat de inselaciune, furt, fals si spalare de bani. Procurorii DIICOT au stabilit ca intre Paul Valuta si angajata BRD Craiova Otilia Bitu a existat o relatie foarte stransa si foarte veche, de cand aceasta lucra la un cazinou frecventat de iranian.

Membru al lumii interlope din Craiova, Farid Jahani, cunoscut sub numele de "Paul Valuta", cu tripla cetatenie - romana, iraniana si suedeza - a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Farid Jahani a fost adus de politistii din Craiova la Timisoara, in noaptea de luni spre marti, si a fost predat procurorilor DIICOT Timis. Dupa mai multe ore de audieri, barbatul a fost prezentat Tribunalului Timis, care a emis pe numele sau mandatul de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Avocatul omului de afaceri, Lucian Belulescu, a spus ca va face recurs impotriva mandatului de arestare preventiva deoarece clientul sau este nevinovat. Surse apropiate anchetei spun ca din primele cercetari rezulta ca Farid ar fi cel care a gandit intreaga operatiune prin care BRD Craiova a fost fraudata cu 2,2 milioane de euro.

A mai fost arestat pentru evaziune fiscala

Un alt caz in care a fost implicat Jahani Farid, zis Paul Valuta, s-a petrecut la inceputul anilor 1990, cand a deschis o casa de schimb valutar in Craiova. Omul de afaceri a fost cercetat si arestat pentru evaziune fiscala. Acesta impreuna cu fratele sau au fost arestati in timp ce incercau sa iasa din tara cu aproape 100.000 de mii de lei. Dupa un an si sase luni de arest preventiv, judecatorii au decis ca Paul Valuta si fratele sau pot fi judecati in stare de libertate. In toamna lui 2001, Tribunalul Timis i-a condamnat definitiv pe cei doi frati la patru ani de inchisoare, urmand ca dupa efectuarea pedepsei sa fie expulzati de pe teritoriul Romaniei.

Milioanele au fost rostogolite prin mai multe conturi

Ancheta procurorilor a relevat faptul ca Paul Valuta a fost "creierul" intregii retele de crima organizata. El a fost sprijinit de angajata sucursalei craiovene a BRD Otilia Bitu, pe care a cunoscut-o in vremea cand aceasta lucra la un cazinou din Craiova, frecventat de iranian. Farid Jahani a inchegat o relatie de prietenie cu Otilia Bitu, ba chiar a ajutat-o, prin influenta pe care o avea pe plan local, sa se angajeze la sucursala BRD din Craiova. In aceste conditii a "manevrat-o" cum a vrut el. Otilia Bitu a aflat parola directorului sucursalei si a facut ce a vrut cu banii.

Farid Jahani, zis Paul Valuta, a fost arestat pentru constituire de grup infractional organizat, furt calificat, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, infractiuni informatice si spalare de bani. Potrivit procurorilor, pe 1 februarie, grupul coordonat de Paul Valuta a reusit transferarea a 8 milioane de lei (aproximativ 2,2 milioane de euro) din conturile BRD-Craiova, folosind parola directorului sucursalei.

Jumatate din aceasta suma a luat drumul conturilor lui Osman Tunc, cetatean turc. Operatiunea de transfer bancar a fost efectuata de Otilia Bitu. Cealalta jumatate a intrat, tot gratie Otiliei Bitu, in contul interlopului timisorean Doru Meosu, deschis la BRD Agentia Burebista - Timisoara. Din cele 4 milioane intrate in contul lui Doru Meosu, 1,5 milioane au ajuns inapoi la Paul Valuta, trecand prin conturile a doua persoane.

Osman Tunc a incercat sa ridice suma de 4 milioane de lei aflata in contul sau pentru a i-o inmana lui Paul Valuta. Impotriva lui Farid Jahani exista declaratii de martor, declaratiile Otiliei Bitu, procesul-verbal de recunoastere din grup, inscrisuri bancare, inregistrari video si audio etc. Mandatul de arestare a fost cerut si emis pentru ca existau indicii potrivit carora Paul Valuta incerca sa fuga din tara.

Gardianul