Nissan Navara, cel mai nesigur pick-up

Data publicarii: 27-02-2008 | Auto

Constructorul japonez Nissan este recunoscut pentru siguranta modelelor sale, noul crossover Qashqai reusind sa obtina recordul de puncte la testele EuroNCAP. Se pare insa ca esecuri se intampla si la case mai mari, japonezii inregistrand un rezultat dezastruos in cadrul ultimelor teste EuroNCAP.

Nissan Navara, pick-up-ul care se vinde si pe piata europeana, nu a reusit sa obtina decat o stea pentru protectia ocupantilor adulti. Rezultatul a fost apoi recalculat si, din cauza ranilor pe care le-ar fi suferit soferul in zona capului si pasagerul in zona gatului, EuroNCAP a decis sa acorde modelului doar jumatate de stea. Versiunea testata a fost Navara 2.5 diesel.

Rezultatul dezastruos a fost cauzat de o defectiune a sistemului de control a airbagurilor care a declansat prea tarziu pentru a putea proteja pasagerii in momentul coliziunii. Potrivit oficialilor EuroNCAP, defectiunea airbagurilor a dus la un risc inacceptabil de ranire a pasagerilor, de aceea a primit un punctaj pe masura. La celelalte capitole, Navara a reusit sa obtina trei stele pentru protectia copiilor si doua pentru protectia pietonilor.

Se pare ca Nissan a investigat problema si a comunicat oficial ca defectiunea apare doar la pick-up-urile produse in perioada mai-decembrie 2007. Mai mult decat atat, Nissan insista ca problema aparuta in timpul testelor a fost rezolvata prin inlocuirea unitatii de control a sistemului de declansare a airbagurilor si cere o reevaluare pentru a-si spala pacatele.

Ramane de vazut cum se va descurca Navara atunci cand airbagurile se vor deschide la timp. Pana atunci insa, japonezii impart rusinea rezultatelor dezastruoase cu producatorii chinezi de automobile.

Mai multe informatii despre Nissan Navara Crash Test

Automarket