Caramida s-ar putea scumpi cu pana la 10%, in 2008

Data publicarii: 27-02-2008 | Diverse

Pretul unui metru cub de caramida ar putea creste anul acesta cu un procent de pana la 10% ca urmare a scumpirii tarifelor la energie si carburanti, a declarat miercuri directorul general al companiei Ceramica SA, Iulian Mangalagiu.

Potrivit directorului Ceramica, in prezent un metru cub de caramida costa circa 350 lei, iar pentru anul acesta ar putea inregistra o crestere de zece procente. "Cresterea va avea drept cauza in special preturile tot mai mari la energia electrica, gaze naturale si carburanti. Toti sunt factori care influenteaza direct sau indirect procesul de productie si distributie al caramizilor", a spus Mangalagiu.

In ceea ce priveste necesarul de caramida de pe piata interna, Mangalagiu estimeaza ca anul acesta importurile vor avea o pondere mare de circa 20-25%. "Prin cresteri ale capacitatilor de productie atat ale companiei Ceramica dar si ale celoralalti de pe aceasta piata este posibil ca prin 2010-2011 piata interna sa suporte intreaga cerere de caramida din tara", sustine Iulian Mangalagiu.

Reprezentantul companiei a mai spus ca in urmatorii doi ani, caramida va depasi BCA-ul (beton celular autoclavizat) pe piata zidariei ca si consum. "In prezent BCA-ul are o cota de 40% din piata zidariei, iar caramida a ajuns la finalul anului trecut la un procent de 35%. Cred ca in circa doi ani de zile, caramida va ajunge si chiar depasi BCA-ul", a adaugat directorul general al Ceramica Iasi.

Mangalagiu mai sustine ca in 2009 piata zidariei poate atinge circa noua milioane de metri cubi, iar Ceramica Iasi va putea asigura intregul necesar de caramida din Moldova.

Ceramica Iasi estimeaza pentru anul 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane euro, in crestere fata de valoarea de 14 milioane de euro inregistrata anul trecut, potrivit informatiilor furnizate, miercuri, de companie.

Ceramica Iasi mai are in plan investitii de circa 24 milioane euro in doua noi linii de productie si de preparare a materiei prime. Potrivit conducerii companiei, 17 milioane euro vor fi folositi pentru linia de productie caramida, iar sapte milioane euro pentru linia de preparare a materiei prime. Inaugurarea investitiei urmeaza sa aiba loc la inceputul lui 2009.

NewsIn