Concedii cu bani putini

Data publicarii: 28-02-2008 | Turism

Te poti distra cateva zile la munte sau in Austria si daca ai de dat numai 100 de euro pe cazare si transport, noteaza Evenimentul Zilei. Pretul este inca principalul criteriu dupa care o mare parte dintre turistii romani isi aleg destinatia de vacanta, spun specialistii in turism. "Este vorba de doua categorii de turisti: fie calatoresc mai des si opteaza pentru variante mai ieftine, fie nu-si pot permite mai mult", spune Ciprian Enea, consultant besttourism. Potrivit acestuia, in acelasi timp este in crestere segmentul celor care aleg pachetele la hoteluri de patru stele, cu mai multe mese incluse.

100 de euro de persoana

In tara. Cu acesti bani poti petrece un weekend impreuna cu alti prieteni sau cu persoana iubita la una dintre pensiunile de doua sau trei margarete din diferite zone, nu foarte indepartate de locul in care te afli. Pentru bucuresteni sunt accesibile pensiunile din Valea Prahovei, Cheia sau Valea Doftanei. O varianta ar fi si Delta Dunarii, unde este foarte avantajos sa te cazezi la Lipoveni - o noapte de cazare cu masa nu costa mai mult de cateva zeci de lei noi. Cei din partea de nord au la dispozitie pensiunile din Maramures si Bucovina. Daca nu sunt prea departe de orasul tau, poti incerca sa gasesti locuri de cazare in statiunile balneo-climaterice, care se reprofileaza pe agroturism, cum ar fi Slanic Moldova, Moneasa, Calimanesti si Caciulata.

In strainatate. Daca te grabesti si mai prinzi sejurul de schi, expertii recomanda un weekend in Austria. Cu patru persoane in masina, costul benzinei este suportabil, iar pensiunile din zona taxeaza, in aceasta perioada considerata deja de extra-sezon, de la 20 de euro pe noapte. De la sfarsitul lunii viitoare incep sa se relanseze ofertele de sejur cu autocarul spre destinatii apropiate, cum este, de exemplu, Paralia Katerini, in Grecia. Aceste pachete de o saptamana costa 70-90 de euro de persoana si includ, practic, doar cazarea in apartamente cotate la doua stele. In aceste spatii, turistii nu vor gasi nici macar produse consumabile, cum ar fi sapunul, si nici nu vor beneficia de mese incluse.

200 de euro de persoana

In tara. Cu o astfel de suma poti petrece lejer trei-patru zile la pensiuni de doua sau trei margarete (chiar de Paste) si chiar un weekend la un hotel din cele mai populare destinatii de vacanta.

In strainatate. Bugetul va fi suficient pentru cinci zile la schi in Austria sau in Slovenia, in spatii de cazare de doua-trei stele. In aceasta perioada, pachete ieftine se gasesc si pentru vacantele in Tunisia - de la 170 de euro pentru o saptamana la un hotel de trei stele intr-una dintre statiunile tunisiene, pret la care se mai adauga taxele de avion. Pachetul include micul dejun si ghid pe toata perioada. Iar daca ai norocul sa prinzi o oferta foarte ieftina la low-cost (un bilet de avion dus-intors la 50 de euro, de exemplu, cu toate taxele incluse), poti petrece un weekend la Budapesta sau chiar la Roma. Si cursele cu autocarul spre Istanbul au un pret accesibil - in jur de 100 de euro, dus-intors. Vizitezi moscheele, faci shopping si poti considera ca weekendul nu a trecut in zadar.

Evenimentul Zilei