Premierul nu pricepe regulile liberei concurente in piata auto

Data publicarii: 29-02-2008 | Politica
Discursul momentului pentru premier pare a fi sub egida dictonului "cine nu-i cu noi (Guvernul, în cazul de faţă) e împotriva noastră", noteaza Curentul. Tăriceanu ţipă la toată lumea, de la ziarişti la comisari europeni, şi se face că nu înţelege de ce primeşte critici din toate părţile.

Discursul său e copiat fidel de către ciraci, ministrul Vosganian fiind doar o mostră elocventă. Prins sub tirul încrucişat al sindicatelor şi agenţiilor de rating, Tăriceanu a fost luat prin surprindere de decizia Comisiei Europene care-i forţează mâna să mai tragă 27 de milioane de euro de la Ford, în contul unui ajutor de stat ilegal descoperit de recenta anchetă.

Culmea, în pofida faptului că Ford nu s-a arătat deranjată prea tare de decizia CE, premierul a avut un discurs virulent la adresa oficialilor comunitari, neuitând însă să adauge că nu va contesta măsura luată. Precedentul creat de taxa auto, când a plecat la Bruxelles cu ideile sale şi s-a întors cu cele ale comisarilor, chiar dacă taxa verde se transformă în taxă poluatoare, a fost cel care l-a oprit pe premier să facă încă un gest inutil.

în cazul Ford, Tăriceanu perorează că România nu are nevoie de aprobări pentru a fabrica automobile. Greşit, Comisia Europeană nu acest lucru ne-a reproşat. Ne-a cerut doar o chestiune elementară: să respectăm regulile liberei concurenţe, şi să nu creăm avantaje ascunse pentru o companie sau alta dintr-o piaţă (cea auto, în cazul nostru). Numai că nu ne aşteptăm ca premierul să priceapă, atât timp cât el este chiar jucător în acest segment (chestiune legală, dar imorală).

Gestul premierului nu a scăpat nici presei străine, nemţii fiind evident cu ochii pe noi după episodul Nokia-Bochum-Jucu. "România critică Bruxelles-ul pentru sancţiunile impuse Ford", titrează Wirtschaftsblatt (foto). Premierul Călin Popescu Tăriceanu a criticat dur decizia Comisiei Europene referitoare la investiţia Ford în Automobile Craiova. Potrivit deciziei, fabrica a fost vândută prea ieftin, iar Ford este nevoită să plătească statului român 27 de milioane de euro, notează ziarul german. Şi ne mai mirăm de ce nu avem o imagine bună în Europa. Răspunsul e simplu: nu are cine să ne-o construiască!

Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro: