100 mld. de euro pentru a acoperi cererea de apartamente

Data publicarii: 03-03-2008 | Imobiliare
Numarul locuintelor finalizate in 2007 a fost de 9.719 unitati locative la nivelul Bucurestiului si al judetului Ilfov, arata datele Institutului National de Statistica. Numai in Ilfov au fost finalizate 6.167 de unitati in primele trei trimestre ale anului trecut.

Potrivit Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), la nivel national ne confruntam cu un deficit de locuinţe de un milion de unităţi, cerere care ar putea fi satisfăcută în decurs de 30 de ani. Directorul comercial al dezvoltatorului imobiliar Gea Prasa International, Antonio Zărnescu, spune că necesarul de investiţii pentru a acoperi cererea actuală variază între 70 şi 100 de miliarde de euro, având în vedere creşterea prognozată a preţurilor la materialele de construcţii şi scumpirea forţei de muncă.

Analiştii imobiliari estimează pentru următorii patru ani că segmentul construcţiilor rezidenţiale va depăşi cifra de 3,9 miliarde de euro, mai mult decât valoarea de 1,8 miliarde euro, înregistrată în 2006. „Pentru a ajunge la standardele minime ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte spaţiul locativ, în România trebuie să se construiască circa 820.000 de locuinţe, echivalentul a aproximativ 90 milioane de metri pătraţi. în prezent, în România se construiesc anual 32.000 - 38.000 locuinţe, cu trend crescător“, spune Adrian Iordache, business managerul InterBiz.

97% din creditele imobiliare sunt în valută

Piaţa creditului ipotecar a atins anul trecut nivelul de patru miliarde de euro, ceea ce înseamnă că media este de mai puţin de 200 de euro pe cap de locuitor, cu mult sub media Uniunii Europene de 10.000 de euro pe cap de locuitor, a precizat Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank, cu ocazia unui seminar pe teme imobiliare. Acesta a mai precizat că în ultimiii trei ani pe piaţa ipotecară s-au înregistrat creşteri anuale de aproximativ 67%, fără a lua în calcul creditele de nevoi personale. „Volatilitatea ratei de schimb din ultimele luni a fost de peste 15%, în condiţiile în care 97% din creditele contractate sunt în valută. Acest lucru duce la scăderea puterii de cumpărare şi la crearea unui dezechilibru între cerere şi capacitatea de suportare a preţurilor locuinţelor“, spuse Sergiu Oprescu.

Pentru anul în curs el a mai adăugat că nu se vor mai înregistra astfel de creşteri. Totodată, potrivit informaţiilor reprezentanţilor companiei spaniole Gea Prasa International, în ultimii doi ani creditul imobiliar a înregistrat o creştere de la 403.000 de euro în iunie 2005, la 2.736.000 de euro în iunie 2007. La jumătatea anului trecut, volumul creditelor imobiliare a crescut cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, iar comparativ cu prima jumătate a anului 2005, acestea au crescut cu 120%.

65% din cererile de locuinţe sunt pentru garsoniere

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Atis Real, cererea de apartamente în cadrul ansamblurilor rezidenţiale este dominată în proporţie de 65% de garsoniere, iar în ceea ce priveşte preţul, cea mai mare cerere pe segmentul clasei medii se înregistrează la apartamentele cu preţuri de vânzare cuprinse între 1.300 şi 2.500 de euro pe metru pătrat construit. Totodată, pentru ca cineva să poată obţine un credit ipotecar trebuie să aibă un venit mediu net pe familie cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro.

Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro: