Titlurile Citigroup s-au iefitinit la minimul ultimilor noua ani
Data publicarii: 05-03-2008 | InternationalActiunile Citigroup s-au deprecia, marti, pana la minimul ultimilor noua ani, dupa ce un investitor proeminent din Orientul Mijlociu a spus ca banca trebuie sa stranga mai mult capital, iar analistii au estimat ca grupul va avea deprecieri ale activelor de inca 15 miliarde dolari, scrie Reuters.
Titlurile Citigroup, care intra in componenta indicelui Dow Jones, s-au depreciat cu 1,75 dolari, adica 7,5%, pana la 21,34 dolari/actiune, in prima parte a sedintei de tranzactionare. Actiunile Citigroup nu s-au mai tranzactionat sub un nivel de 22,47 dolari din noiembrie 1998. Pana la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni, titlurile Citigroup inregistrasera o depreciere cu 53% in ultimul an.
Seful agentiei de de investitii Dubai International Capital din Golful Persic, Sameer al-Ansari, a spus, la o conferinta, ca Citigroup ar putea avea nevoie "de mult mai multi bani" de la investitori straini, in contextul deprecierii activelor cu miliarde de dolari, ca urmare a crizei creditelor declansate pe piata ipotecara americana cu grad mare de risc.
Cea mai mare banca americana, cu sediul la New York, si-a micsorat in ianuarie dividendul cu 41%, iar din noiembrie pana in prezent a strans un capital de 30 miliarde dolari de la investitori inclusiv din Abu Dhabi, Kuwait si printul saudit Alwaleed bin Talal.
"Va fi nevoie de mai mult de atat pentru a salva Citigroup", a spus al-Ansari. Dubai International Capital administreaza active de 13 miliarde dolari si are investitii la banca britanica HSBC Holdings Plc si la ICICI Bank Ltd din India.
Un analist de la banca de investitii Merrill Lynch, Guy Moszkowzki, estima cu alta ocazie ca Citigroup va avea pierderi de 1,66 dolari/actiune in primul trimestru, ca urmare a unor noi deprecieri de active, de 15 miliarde dolari, pe fondul problemelor de pe piata ipotecara.
Intre timp, postul de televiziune CNBC a comentat ca banca ar putea fi obligata sa renunte la pana la 10% din forta sa de munca, alcatuita din 375.000 de angajati, dupa ce in ianuarie concediase 4.200 de angajati.
Un fond suveran de investitii detinut de al cincilea exportator de petrol din lume, Abu Dhabi Investment Authority, a cumparat in decembrie 2007 un pachet de 4,9% din actiunile Citigroup. In ianuarie, Kuwait Investment Authority a declarat ca va investi 3 miliarde dolari in Citigroup.
Alwaleed, cel mai mare actionar individual al Citigroup, anterior celui din Abu Dhabi, si-a majorat la randul sau participatia de la Citigroup, asemeni fostului director general al bancii, Sanford "Sandy" Weill.
Citigroup a avut pierderi record de 9,83 miliarde dolari in trimestrul al patrulea, mai ales din cauza deprecierii activelor in contextul crizei creditelor de pe pietele ipotecare americane cu grad mare de risc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial