BNR modifica reglementarile pentru stabilirea dobanzilor din piata bancilor

Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-Banci

BNR a modificat regulile dupa care afiseaza ratele dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase (ROBID) si pentru cele plasate (ROBOR), la cerinta bancilor comerciale si pentru a se alinia standardelor internationale, a anuntat banca centrala.

"Ratele dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare ROBID/ROBOR vor fi calculate in continuare, zilnic, de catre Reuters, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda afisate de un numar de zece banci comerciale. Acestea sunt selectate potrivit criteriilor de performanta definite anterior, lista fiind actualizata la fiecare sase luni", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Prima modificare se refera la faptul ca lista celor zece participanti la calculul ratelor dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare ROBID/ROBOR va fi publica, iar cotatiile afisate de fiecare participant vor fi disponibile in paginile RBOR1 si RBOR2 din sistemul Reuters. in plus, data decontarii va fi ziua in care a fost efectuat calculul ratelor de referinta pentru scadenta overnight (O/N), ziua lucratoare urmatoare pentru scadenta tomorrow/next (T/N), "respectiv doua zile lucratoare (spot) pentru toate celelalte scadente, de la o saptamana la un an".

Pentru calculul ROBID/ROBOR se vor utiliza cotatiile bancilor participante afisate intr-un interval de 15 minute inainte de ora 11:00. Marja maxima a cotatiilor afisate pentru calculul ROBOR/ROBID va fi de 0,50 puncte procentuale pentru scadentele overnight, tomorrow/next, la o saptamana, o luna, trei luni si respectiv 0,75 puncte procentuale pentru scadentele de sase, noua sau 12 luni.

NewsIn