Presedintia UE va avertiza asupra politicilor inflationiste

Data publicarii: 06-03-2008 | International

Conducerea Uniunii Europene va atrage atentia saptamana urmatoare asupra "politicilor de denaturare" pentru a anula impactul inflationist al cresterii preturilor la alimente si energie, arata un plan al comunicatului Comisiei, citat de Reuters.

Planul, pregatit de presedintia slovena a UE, mentioneaza ca recentele majorari semnificative ale preturilor la energie si alimente au contribuit la presiunile inflationiste.

"In aceasta privinta, Consiliul European reaminteste necesitatea evitarii politicilor de denaturare, care sunt un obstacol in calea ajustarilor pe care trebuie sa le faca agentii economici", arata planul.

Nu se mentioneaza detalii, insa, aceasta formulare a fost utilizata anterior de ministrii europeni de finante pentru a avertiza statele membre impotriva reducerii taxelor la combustibili, sau impotriva acordarii de scutiri de taxe sau de subventii sectoarelor de tipul pescuitului sau transportului rutier pentru a compensa preturile ridicate ale petrolului.

Inflatia in zona euro a ramas in februarie la un nivel record, cu o rata anuala de 3,2%, pentru a doua luna consecutiv, amplificata de preturile alimentelor si energiei, cu mult peste tinta Bancii Centrale Europene care vrea sa o mentina la un nivel mai mic de 2%.

Oficialii UE si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si-au afirmat ingrijorarea cu privire la riscurile efectelor asa-zis secundare, situatie in care preturile in crestere vor conduce la majorari salariale mai mari decat majorarea productivitatii, alimentand in continuare inflatia.  

Planul comunicatului adreseaza ministrilor de finante cererea "de a identifica fortele din spatele evolutiei preturilor pentru marfuri si alimente si de a identifica acele tactici europene si nationale care anuleaza eventuale limitari ale aprovizionarilor".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: