Comisia Europeana, decisa sa sparga zidurile secretului bancar

Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-Banci

Fraudele fiscale, printre care si evaziunea fiscala, sunt din ce in ce mai deranjante pentru Uniunea Europeana, aducand prejudicii multiple bugetelor statelor membre si nu numai.

In aceste conditii, ministrii de finante sunt decisi sa puna piciorul in prag si sa elaboreze o metodologie comuna privind impozitarea castigurilor din depozite bancare. In momentul de fata legislatia in domeniu este destul de lacunara, directiva principala, adoptata in 2005, nefiind aplicata uniform. Practic paradisurile fiscale, cum ar fi Monaco, Cipru, Lichtenstein sau Hong Kong, dar si state in care secretul bancar este foarte strict pazit - Belgia, Elvetia sau Austria, si-au obtinut dreptul sa nu fie supuse directivei in cauza. In aceste conditii, urmarirea banilor devine aproape imposibila, iar fenomene precum evaziunea fiscala sau finantarea terorismului fiind greu de stapanit.

Cum pentru directiva din 2005, care prevede schimbul de informatii intre state, in privinta veniturilor din depozitele bancare obtinute de nerezidenti, s-a negociat aproape un deceniu si jumatate, e greu de spus cand se va ajunge la un punct de vedere comun.

Marimea sumelor ce trec prin bancile din statele mai sus mentionate nu pot fi identificate intrucat sub scutul secretului bancar ele se multumesc sa impoziteze dobanzile obtinute de nerezidenti la depozitele bancare si sa transfere 75% din suma obtinuta in tarile de origine. Mai mult, directiva din 2005 nu face nicio referire la depozitele pe care persoanele fizice le fac, iar dividendele nu intra in categoria produselor de economisire.

La o precedenta sedinta a Parlamentului European s-a facut un pas important pentru o legiferare comuna a unui alt sector financiar: din 2010 sunt eliminate barierele statale pentru cei care vor sa ia un credit.

Curentul