Persoanele fizice se pot trezi platitoare de TVA

Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-Banci

ANAF a facut un proiect de ordin care ii va permite sa inregistreze, din oficiu, persoanele fizice ca platitoare de TVA, noteaza Cotidianul. Persoanele fizice si juridice care depasesc venituri anuale de 35.000 de euro echivalent lei vor fi inregistrate din oficiu de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca platitori de TVA.

Potrivit unui proiect de Ordin emis ieri de ANAF, orice persoana fizica al carei venit anual brut depaseste 35.000 de euro si este facut din venituri comerciale, din profesii libere sau din drepturi de proprietate intelectuala va fi inregistrata ca platitoare de TVA, regim specific firmelor.

Prevederea ii vizeaza pe cei care depun Declaratia 200 de venit a persoanelor fizice si Declaratia 204 de venit pentru asocierile fara personalitate juridica. De acelasi act sint vizate si persoanele juridice care nu sunt inca inregistrate in scopuri de TVA.

Verificarea depasirii pragului de 35.000 de euro de catre o persoana sau o firma se va face pe baza Declaratiilor fiscale. Insa proiectul prevede ca pornirea procedurilor de inregistrare a unei persoane ca platitoare de TVA se poate face si in urma unei inspectii fiscale.

Fiscul va instiinta persoanele care vor fi trecute in noul regim. In cazul in care contribuabilul nu se prezinta la Fisc in urma notificarii, organul fiscal va intocmi un referat prin care va propune inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabilului respectiv.

Data inregistrarii in scopuri de TVA este data de intii a lunii urmatoare comunicarii Deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA, din oficiu.

Cotidianul