Creditele in franci elvetieni sfideaza avertizarile bancherilor

Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-Banci

Desi au fost scumpite de evolutia cursului de schimb, imprumuturile in valute exotice raman pe val, noteaza Adevarul. Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele in franci elvetieni castiga teren pe piata romaneasca. Atrasi de dobanzile mici in comparatie cu cele practicate la creditele in lei sau euro, tot mai multi romani opteaza pentru un imprumut ipotecar in monede exotice.

Analistii spun ca, dupa intrarea in zona euro, riscurile valutare asociate creditelor in euro vor disparea, pe cand cei care au de rambursat un imprumut in alte monede vor fi in continuare expusi acestui risc.

Creditele in franci elve­tieni continua sa starneasca controverse pe piata locala. In timp ce unele banci si-au dezvoltat substantial por­­to­foliul de clienti mizand pe dobanzile mai mici atasate acestor imprumuturi, alte institutii de credit, din contra, le-au criticat cu inversunare. Chiar si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste creditele acordate in monede exotice.

Francul, mai stabil decat moneda europeana

Logica este destul de simpla. Pe perioade de criza economica, investitorii incearca sa se puna la adapost, investind in active mai sigure, ca franci elvetieni, aur sau chiar si unele materii prime. Cum cererea pentru aceste active creste, si pretul lor urca. Astfel, pe masura ce francul elvetian se apreciaza in raport cu euro, iar leul se depreciaza in raport cu moneda europeana, ratele imprumuturilor in CHF cresc. Potrivit datelor BNR, numai de la inceputul anului, leul a pierdut aproape 8% in fata monedei elvetiene.

"Istoric vorbind, francul elvetian a avut o evolutie mai stabila comparativ cu alte valute. In ultima perioada insa, francul a devenit tot mai volatil", spune Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst. (CFA). In opinia acestuia, in prezent, riscul valutar este similar pentru toate valutele, inclusiv euro, dolari sau CHF.

La randul sau, Radu Craciun, director de investitii in cadrul Interamerican, considera ca cei care au luat credite in monede exotice ar fi trebuit sa ia in calcul faptul ca aceste valute au o evolutie volatila in raport cu leul pe timp de criza. "Este normal ca active precum aurul, francul elvetian sau chiar si unele materii prime sa se scumpeasca in aceasta perioada", declara Craciun. Totusi, acesta sustine ca romanii care au luat un credit in valuta sunt avantajati pe termen lung.

"Leul nu are perspective spectaculoase de crestere pe termen lung, daca ne gandim ca vom intra, la un moment dat, in zona euro. Probleme apar insa pe termen scurt si probabil ca vor exista si romani care vor intampina dificultati la plata ratelor", spune Craciun.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: