Romanii isi platesc rata la credit cu polita de asigurare

Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-Banci

Anul trecut, companiile de asigurari au platit daune mai mari decit valoarea primelor incasate din asigurarea creditelor de nevoi personale, noteaza Cotidianul. Datele preliminare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2007 arata ca volumul primelor subscrise pe piata asigurarilor generale a fost de 5,73 miliarde de lei, dintre care 6,9% au reprezentat asigurarile de credite, adica 395,37 milioane de lei. In aceeasi perioada au fost platite despagubiri pentru asigurari generale de 3,17 miliarde de lei, dintre care asigurarile de credite au reprezentat 13,3%, adica 421,61 milioane de lei.

Practic, in 2007, companiile de asigurari au platit drept despagubiri mai mult decit au incasat din asigurarile de credite. "Atunci cind vorbim despre asigurari de credite ne referim la asigurarile pentru creditele de nevoi personale", explica Tudor Balta, vicepresedintele CSA.

Pierderea de 26,24 milioane de lei suferita anul trecut de companiile de asigurari pentru asigurarile de credite este cauzata in mare parte de creditele neplatite in anii trecuti de catre cei care s-au imprumutat la banci. "Astra Asigurari a platit catre banci creditele neachitate de anumiti clienti, care aveau asigurare la noi pentru creditul de nevoi personale", spune Radu Mustatea, director general la Astra.

Presedintele unei alte companii de asigurari - Asiban -, Mugurel Ceraceanu, sustine ca firma pe care o conduce a incasat an de an zeci de milioane de lei din asigurarile de credite, dar a si platit despagubiri destul de mari. "E posibil ca, in 2007, pe segmentul asigurarilor de credite, volumul primelor brute incasate sa fie mai mic decit cel al despagubirilor. Sint destul de multi romani care nu-si mai achita creditele si atunci, in cazul unei polite, banca incaseaza banii de la asigurator", mai spune Ceraceanu.

Beneficiarii finali ai acestui tip de asigurare sint institutiile de credit si in mod deosebit bancile comerciale, care sint interesate sa-si asigure capitalul imprumutat. Riscul asigurat se refera exclusiv la pierderile financiare pe care asiguratul le-ar suferi ca urmare a incapacitatii de plata si/sau insolvabilitatii debitorilor sai. Interesant este ca, prin lege, aceasta asigurare nu este obligatorie, ci facultativa. Polita se activeaza in momentul in care debitorul nu isi achita ratele o anumita perioada de timp.

Valoarea primei de asigurare poate ajunge pina la 4-5% din suma imprumutata. Ca mod de functionare, persoana fizica imprumutata va fi beneficiarul politei de asigurare, pe care va fi obligat sa o cesio-neze bancii imprumutatoare. Banca are insa de cele mai multe ori un parteneriat cu o societate de asigurare agreata si impune incheierea politei la respectivul asigurator, in conditii care protejeaza de o maniera suficienta interesele bancii.

Integral in Cotidianul