Greenpeace solicita Bancii Erste incetarea finantarii reactoarelor nucleare in Slovacia

Data publicarii: 07-03-2008 | Mediu

Activistii Greenpeace au blocat intrarea principala a Bancii Erste din Viena, construind un zid din BCA. Prin aceasta actiune activistii protesteaza impotriva finantarii a doua reactoare nucleare ce vor fi construite in Slovacia, la Mochovce. Majoritatea austriecilor este impotriva construirii unui reactor nuclear la o distanta asa de mica de Viena si solicita oprirea imediata a finantarii, a declarat Jurrien Westerhof, expert Greenpeace pe probleme de energie.

Banca Erste face parte dintr-un consortiu ce finanteaza proiecte de obtinere a energiei in Slovacia, dintre care construirea celor doua reactoare reprezinta partea cea mai importanta. Aceasta decizie a fost luata acum un an, de catre Guvernul Slovaciei si firma italiana ENEL, ce detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul Companiei Slovace de producere a Energiei.

In prezent, la Mochovce sunt in functiune doua reactoare de tipul WWER 440-213, o tehnologie sovietica, ce dateaza din anii 70. Inca doua reactoare de acest tip ar putea fi construite fara a fi prevazute cu anvelope de protectie. Prabusirea unui avion peste un astfel de reactor ar provoca un dezastru de proportii, la numai 150 km de Viena, atentioneaz Westerhof.

Mai mult, atat decizia de a construi reactoarele, cat si avizele tehnice si de siguranta se bazeaa pe o decizie a Guvernului Cehoslovac ce dateaza din anul 1986. Actualul Guvern Slovac si firma ENEL se bazeaza pe aceste decizii, desi acestea nu au la baza o consultare publica sau o evaluare de impact asupra mediului realizat in perioda comunista.

Greenpeace critica aceasta operatiune, Westerhof fiind de parere ca incalcarea legislatiei internationale de protectie a mediului este un argument suficient pentru ca Banca Erste sa renunte la finantarea reactoarelor; nu este legitim ca o corporatie precum Erste Bank sa obtina profit din tehnologie nucleara ce prezinta un grad ridicat de risc.

Amos News

Ultimele stiri pe BankNews.ro: