Criza globala a creditelor s-ar putea prelungi pana dupa vara

Data publicarii: 10-03-2008 | International

Criza globala a creditelor, generata de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA, ar putea dura pana dupa concediile de vara din Europa, mai mult decat estimase initial, a declarat directorul executiv al bancii belgiene KBC, Andre Bergen, citat de Reuters.

Instrumentele financiare ar putea genera, prin natura lor, mai multe deprecieri ale activelor bancare in primul trimestru din 2008, a declarat Bergen pentru cotidianul De Tijd.

"Toata lumea este nerabdatoare sa afle rezultatele din primul trimestru, apoi vor astepta confirmarile din al doilea trimestru, iar mai apoi va fi deja vara", a explicat directorul executiv al bancii belgiene. "Ma tem ca vom putea vorbi de o eventuala stabilizare cel mai devreme dupa concedii".

Bergen estimase initial luna martie ca termen limita pentru incheierea crizei creditelor.

"Prin ajustarea imediata a valorii portofoliilor optam pentru o pierdere pe termen scurt, renuntand la varianta de prelungire a situatiei creditelor pe mai multi ani, asa cum au facut-o bancile japoneze", a spus Bergen.

Grupul financiar olandezo-belgian Fortis a anuntat un profit injumatatit in trimestrul al patrulea din 2007, dupa inregistrarea unor deprecieri ale activelor de 1,5 miliarde euro (2,3 miliarde dolari).

Fortis a fost ultimul dintre grupurile financiare importante la nivel global care a anuntat pierderi de pe urma crizei creditelor, ce a generat deprecieri de active de miliarde de euro grupurilor UBS si Credit Suisse in Europa.

NewsIn