Consiliul National pentru IMM-uri: salariul minim va ramane la 500 de lei

Data publicarii: 10-03-2008 | Economie

Salariul minim actual de 500 de lei nu va ajunge la 540 de lei de la 1 iulie pentru ca indicii economici nu evolueaza atat de bine pe cat se asteapta autoritatile, cred reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri. De altfel, sindicatele si patronatele sunt inca in discutii pentru a semna actul aditional la contractul colectiv de munca la nivel national.

Salariul minim pe economie variaza in functie de ramura de activitate, dar si de pregatirea profesionala a angajatilor. Salariul minim poate creste in functie de vechime, de nivelul de studii, la care se aplica coeficientul de ierarhizare, in functie de nivelul de pregatire cerut de functia respectiva.

Doar muncitorii necalificati au un salariu minim de 500 de lei, potrivit legislatiei muncii. Mai mult, sunt in continuare probleme in ceea ce priveste respectarea legislatiei la angajarea muncitorilor straini.

Guvernul, patronatele si sindicatele au stabilit, la sfarsitul anului trecut ca salariul minim pe economie, garantat in plata, pentru anul acesta sa fie de 500 de lei indiferent de sectorul de activitate.

Iar de la 1 iulie, salariul ar trebui sa fie majorat pana la 540 de lei, in functie de cresterea PIB-ului, atingerea tintei de inflatie dar si cresterii productivitatii muncii. Consiliul National pentru Inteprinderi Private Mici si Mijlocii este de parere ca economia nu evolueaza atat de bine pe cat se asteapta autoritatile pentru a se putea ajunge la inceputul lui iulie la pragul de 540 de lei.

The Money Channel