Nu mai platiti ratele la credit vinerea!

Data publicarii: 11-03-2008 | Finante-Banci

Bancile din Romania inregistreaza cele mai multe incasari de rate in zile in care leul se depreciaza fata de euro. Toate institutiile de credit de la care Cotidianul a colectat date spun ca perioadele de inceput si sfirsit de luna si ziua de vineri sint cele mai aglomerate in ceea ce priveste platile la ghiseu.

Din considerente de securitate (ar putea fi o informatie pentru infractori), numele bancilor nu poate fi divulgat la cererea acestora. Este vorba totusi despre sase institutii de credit importante din Romania. In ultimul an (perioada 30 martie 2007-29 februarie 2008), cu doar doua exceptii, moneda nationala a pierdut fata de euro in fiecare ultima zi de vineri a lunii.

Cele doua exceptii sint lunile iunie si iulie, cind leul avea o tendinta agresiva de apreciere fata de euro si cind a atins si minimul in raport cu moneda europeana, cursul de schimb ajungind la sub 3,2 lei/euro. Deprecierile leului sint cu atit mai importante cu cit majoritatea creditelor contractate in Romania de persoane fizice sint denominate in moneda europeana. Toate bancile mari, printre care si cele luate in calcul de Cotidianul, au un portofoliu de credite dominat de euro.

Daca in perioada de un an pe care am luat-o in calcul clientii bancilor ar fi platit rata la credit fie cu o zi inainte (ultima zi de joi din fiecare luna), fie cu trei dupa, prima zi de luni, ar fi cistigat. Un calcul simplu care ia in considerare valorile de curs din toate zilele cu cele mai multe plati ale ultimului an arata ca pierderea fata de o eventuala plata in ziua de joi este peste 200 de euro.

Daca ar fi platit rata luni, clientii ar fi cistigat chiar mai mult, adica aproximativ 300 de euro. Calculul este facut pentru un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro contractat in cele mai bune conditii de pe piata, unde rata lunara este de aproximativ 260 de euro pe luna. In cazul unui credit ipotecar in valoare de 80.000 de euro sau echivalentul unui apartament cu doua camere intr-o zona acceptabila a Bucurestiului, pierderea este semnificativ mai mare.

Rata lunara pentru un astfel de imprumut contractat pe 25 de ani merge pina la aproximativ 650 de euro in cele mai avantajoase cazuri si 750 de euro in cazurile mai putin rentabile. In aceste conditii, pierderea suferita doar din deprecierea de o zi a monedei nationale ajunge la peste 650 de euro intr-un singur an.

Cotidianul