Cum se castiga din paradisurile fiscale

Data publicarii: 11-03-2008 | Afaceri

Romanii isi pot proteja profiturile in Cipru, Malta, Delaware (SUA) si Marea Britanie, iar infiintarea unui offshore costa intre 2.000 si 3.000 de euro, noteaza Gandul.

Existenta a 200 de taxe si impozite pe care companiile inregistrate in tara noastra trebuie sa le plateasca statului ii face pe oamenii de afaceri autohtoni sa caute peste granita solutii de protejare a profiturilor. Cea mai simpla si cea mai la indemana optiune este infiintarea unei companii, numita offshore, intr-un stat sau o jurisdictie unde fiscalitatea este foarte scazuta. Pentru romani, cele mai bune variante sunt Cipru, Malta, Marea Britanie sau Elvetia.

In Cipru, de exemplu, impozitul pe profit este de 10%, in timp ce la noi acesta este de 16%. In Malta, desi cota de impozit ajunge la 35%, companiile care au actionari nerezidenti, deci poate fi si un roman, au o rata de impunere efectiva de doar 4,17%. Totodata, in Marea Britanie nivelul impozitarii poate ajunge la 10%, iar holdingurile inregistrate acolo pot distribui dividende unei companii aflata intr-o jurisdictie unde nu exista nici o taxa, precum insulele din Caraibe sau Pacific. In afara fiscalitatii reduse, proprietarul un offshore mai are avantajul ca poate ramane anonim, nu se supune controlului statului roman si are siguranta veniturilor.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: