Zece companii chineze care schimba lumea

Data publicarii: 12-03-2008 | International

Economia mondiala ar putea fi influentata decisiv de expansiunea firmelor asiatice, noteaza Evenimentul Zilei. Gigantii economici chinezi au facut valuri in intreaga lume, cred analistii de la "The Times". Expansiunea fimelor de la "Marele Zid" se va face simtita in urmatorii ani. Analistii britanici au identificat pentru "The Times" nu mai putin de zece companii "fruntase" care vor face istorie dincolo de granitele Chinei. Acestea se bazeaza pe resurse puternice, sustinerea statului sau o politica manageriala prudenta.

Banca Industriala si Comerciala a Chinei a cheltuit 5 miliarde de dolari in 2007 pentru a deveni actionar principal al Standard Bank, din Africa de Sud. A mai cumparat filiala din Hong Kong a Fortis Bank.

Banca de Dezvoltare a Chinei este un bastion al planificarii economice a Chinei. Banca a finantat marile proiecte ale statului in ultimii ani, printre care Jocurile Olimpice din acest an. Banca a devenit anul trecut actionar al Barclays.

"Ping An" Asigurari a planuit sa-si creasca la 17 miliarde de dolari valoarea de piata pentru a-si finanta achizitiile din intreaga lume, printre care ar putea fi Britain Prudential.

Citic Securities este o companie de brokeraj care si-a incercat deja puterile pe Wall Street, negociind anul trecut 10% din banca de investitii americana Bear Stearns, pentru un miliard de dolari. Critic este principalul vehicul de investitii al statului chinez.

China Mobile, companie de telefonie mobila cu 376 milioane de utilizatori autohtoni - mai multi decat populatia SUA - a inregistrat numai in luna ianuarie 7 milioane de utilizatori, fiind cel mai mare operator de telefonie mobila din lume

Sinosteel Group se ocupa de comercializarea otelului si minereului de fier. Compania i-a ofertat cu un miliard de dolari pe australienii de la Midwest Corp. Are contracte pentru extragerea de minereu de uraniu in Canada si Australia.

PetroChina beneficiaza de a doua cea mai mare rezerva de exploatare dupa compania Americana Exxon Mobil.

China Investment Corporation este fondul de investitii suveran al Chinei si "adaposteste" 200 de miliarde de dolari. A cheltuit 5 miliarde de dolari pentru achizitia a 9,9% din Morgan Stanley si 3 miliarde de dolari pentru firma americana de achizitii Blackstone.

Lenovo, companie de IT chineza, a cumparat divizia de computere personale a IBM, in 2005, pentru 1,7 miliarde de dolari. Lenovo este numarul patru la nivel mondial intre producatorii de calculatoare.

China State Grid Corporation, compania chineza de utilitati care se ocupa cu producerea, transportul si distribut ia electricitatii. Numai in Philipine a obtinut concesionarea pe 25 de ani a retelelor electrice. Compania deserveste 1,3 miliarde de oameni.

Evenimentul Zilei