Bill Gates pledeaza in Congres pentru imigrantii cu inalta calificare

Data publicarii: 13-03-2008 | International

Fondatorul Microsoft Bill Gates a pledat cu ardoare miercuri, in Congresul american, pentru o politica a imigratiei mai favorabila salariatilor foarte calificati, pentru a se evita delocalizarile si afectarea competitivitatii americane, relateaza AFP.

Intervenind in fata comisiei Congresului pentru stiinta si tehnologie, Gates a avertizat ca "locul Statelor Unite ca lider mondial in ceea ce priveste inovatia este amenintat", pentru ca tara nu produce suficienti absolventi in domeniul stiintelor si limiteaza prea mult numarul vizelor pentru salariatii straini cu nivel inalt de calificare.

Potrivit Departamentului Muncii, in 2004 va va fi nevoie de doua milioane de persoane care sa munceasca in domeniul stiintelor in Statele Unite. Totusi, numarul absolventilor americani in aceste domenii a scazut cu 15% intre 1985 si 2005.

Denuntand aceasta "penurie", el a cerut Guvernului si Congresului sa suplimenteze cota de vize pentru muncitorii inalt calificati.

"Multe companii americane, printre care Microsoft, au fost obligate sa isi instaleze angajati in strainatate (...) in loc de Statele Unite, unde ar fi ramas daca nu ar fi existat politica noastra contraproductiva privind imigratia", a subliniat el. "Anul trecut, Microsoft nu a putut sa obtina vize de tip H-1B (rezervate muncitorilor calificati - n.red.) pentru o treime dintre candidatii straini pe care am vrut sa ii angajam", a adaugat el.

Gates a citat si un sondaj recent care arata ca un sfert dintre companiile americane din domeniul tehnologiei create intre 1995 si 2005 au "cel putin un fondator nascut in strainatate". In 2005, aceste companii au generat o cifra de afaceri de 52 de miliarde de dolari si au angajat 450.000 de persoane.

El a cerut, in concluzie, Congresului sa suplimenteze numarul vizelor si cartilor verzi pentru muncitorii inalt calificati si sa extinda perioada in care studentii straini pot ramane in tara dupa absolvire.

El a pledat si pentru imbunatatirea sistemului de invatamant in domeniul stiintific in Statele Unite. Fundatia sa, Bill and Melinda Gates Foundation, a investit 1,9 miliarde de dolari pentru a crea 1.124 de centre scolare de inalt nivel.

NewsIn