Stilul de viata modern ne imbolnaveste?

Data publicarii: 14-03-2008 | Lifestyle

Medicii contorizeaza din ce in ce mai multe cazuri de astm, reactii alergice, eczeme, alergii la mancare, lupus si scleroza multipla, noteaza Gandul. Studiile au aratat ca, in ultimii 40 de ani, cazurile de afectiuni ale sistemului imunitar si de alergii s-au marit de patru ori. Se preconizeaza ca, in curand, jumatate din oamenii de pe planeta vor avea cel putin o alergie. Se crede ca aceste lucruri isi au radacinile in stilul de viata modern. Este vorba de stilul de alimentatie, poluarea, cresterea nivelului de sedentarism si chiar igiena foarte ridicata a locuintelor (astfel, corpul nu isi mai poate crea o anumita imunitate).

In ultimii 50 de ani, oamenii si-au schimbat radical stilul de viata. Suntem expusi la multe substante cu care corpul uman nu a fost obisnuit pe parcursul evolutiei. Observand acest lucru, cercetatorii din lumea intreaga au inceput sa gaseasca remedii pentru aceste probleme. Cele mai intalnite alergii sunt provocate de polen si alune. Bolile sistemului imunitar rezulta din disfunctii ale mecanismului de autoaparare al organismului. Partea periculoasa este aceea ca, in anumite boli, precum lupusul si diabetul de tip 1, sistemul imunitar ataca parti ale corpului precum nervii, pancreasul sau tractul digestiv.

Mancarea procesata pericliteaza sanatatea consumatorilor

Motivul pentru care cercetatorii cred ca viata moderna afecteaza sanatatea oamenilor este acela ca cele mai multe cazuri se intalnesc in SUA si Europa Occidentala. Mai mult, cu cat alte tari evolueaza, cu atat populatia devine mai vulnerabila. Principala teorie este aceea ca, in timp ce medicamentele lupta cu bacteriile si virusii, care ataca organsimul uman din cele mai vechi timpuri, sistemul imunitar nu mai poate sa faca diferenta dintre atacatori si substantele inofensive precum polenul sau anumite alimente, sustin cercetatorii. Mai mult, s-a mai spus ca sistemul imunitar nu prea mai lupta cu virusii (imediat se apeleaza la medicamente) si, astfel, el are tendinta sa exagereze.

Integral in Gandul