Reducerea deficitului bugetar prin marirea taxelor nu este o solutie

Data publicarii: 16-03-2008 | Economie

Romania s-a angajat prin pactul de crestere si stabilitate sa-si reduca deficitul bugetar, iar metoda cea mai eficienta este reducerea cheltuielilor bugetare, nu cresterea taxelor si impozitelor, a declarat sambata la Bruxelles ministrul olandez al finantelor Wouter Bos.

"Regulile sunt clare. Toate tarile au acceptat obiectivele pe termen mediu ale pactului de crestere si stabilitate, care traseaza clar cat de repede trebuie sa-si reduca deficitele bugetare. Cresterea taxelor si impozitelor e o metoda, dar reducerea cheltuielilor bugetare este o metoda mult mai eficienta din punct de vedere economic", a spus Bos, aflat la conferinta Brussels Forum organizata de German Marshall Fund.

Referitor la Romania si politica ei bugetara, Bos, fost director la Shell Romania (1992-1993), a declarat ca "tarile care sunt mai lente in acest proces au fost avertizate de Comisia Europeana in ultimele saptamani. Speram ca vor accelera reformele structurale, pentru a respecta planul original", a spus ministrul olandez.

Intrebat cum priveste controversa pe metoda de calcul a deficitului bugetar, Romania contestand metoda de calcul a Comisiei Europene, Bos a raspuns ca "nu e atat o problema de calcul al deficitului, cat o cearta privind premisele macroeconomice, de exemplu in privinta cresterii economice. Desigur ca este intotdeauna mai tentant sa adopti o abordare mai generoasa", a spus Bos.

El a adaugat ca procesul de control si monitorizare a pactului de crestere si stabilitate ar fi mai eficient "daca s-ar lua mai multe masuri obiective in privinta variabilelor esentiale. In prezent, este usor sa manipulezi, daca doresti acest lucru", a remarcat ministrul olandez, licentiat in economie si stiinte politice.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat la sfarsitul lunii ianuarie ca este ingrijorat de majorarea deficitului bugetar al Romaniei (2,9%), in ciuda cresterii economice puternice (6%).

In luna februarie, ministrii de finante ai Uniunii Europene au mustrat Romania pentru ca a permis accentuarea deficitului bugetar in ciuda cresterii economice puternice. Ministrii, subliniind parerea Comisiei Europene cu privire la situatia finantelor din Romania, au declarat ca statul roman are putine sanse pentru a atinge tintele propuse, privind echilibrarea bugetului pana in 2011 si au cerut reduceri substantiale ale deficitului bugetar.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, sustine insa ca nu exista niciun motiv pentru declansarea procedurii de deficit excesiv, argumentand ca deficitul real al Romaniei pe 2007 ar fi fost de 2% din PIB. El a explicat ca diferenta consta in banii pentru Fondul Proprietatea, Cadrilater, Basarabia, Tinutul Hertei, pentru Bucovina de Nord si despagubirile pentru Dacii. "I-am spus domnului comisar ca acest 0,47% nu are nicio legatura cu exercitiul bugetar. Este rezultatul asumarii noastre ca vrem sa despagubim oamenii care au fost victimele regimului comunist. Deci, pentru acest procent, care, potrivit metodologiei europene, intra pe deficit, nu putem fi facuti raspunzatori", a declarat Vosganian.

NewsIn