Chiriasii ANL, exclusi de la cumpararea locuintelor destinate lor

Data publicarii: 16-03-2008 | Imobiliare

Menita, cel putin la nivel declarativ, sa ii ajute pe tinerii care vor sa isi cumpere locuinte, ordonanta in baza careia chiriasii ANL pot cumpara apartamentele dupa o perioada de cinci ani se dovedeste in realitate inutila, noteaza Gardianul. Si asta pentru ca tinerii cu venituri mari nu au voie sa cumpere aceste locuinte, iar cei care castiga salariul minim pe economie nu se incadreaza in cerintele bancilor pentru a accesa un credit.

Autoritatile recunosc ca din acest punct de vedere ordonanta este in defavoarea tinerilor absolventi care au venituri mai mari, insa afirma ca acest criteriu a fost impus de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a dat bani statului roman pentru constructia de locuinte sociale.

La inceputul lunii februarie, Guvernul a aprobat modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii 152/1998 privind functionarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Practic, modificarea permitea chiriasilor care stau in locuintele construite de ANL sa cumpere apartamentele sau garsonierele dupa o perioada de cinci ani. Exista insa si doua conditii, mai exact locuintele pot fi cumparate doar de chiriasii al caror venit mediu pe membru de familienu depaseste dublul salariului mediu pe economie, iar banii sa fie achitati integral.

"Conditia referitoare la venitul mediu a fost impusa pentru a face o diferenta intre cei care au venituri si cei care nu isi permit sa cumpere o casa de pe piata. Acest tip de locuinte este destinat tinerilor care se afla la inceput, iar ei au termen cinci ani pentru a-si revolza situatia legata de locuinta printr-un credit ipotecar. In momentul in care isi permit sa cumpere un apartament, pot elibera locuintele pentru alti tineri. Aici ei platesc chirii mici, dar si spatiul este unul mediu, iar in cinci ani chiriasii pot face rost de bani pentru a rezolva situatia", a explicat directorul ANL, Gheorghe Popescu.

La randul sau, ministrul dezvoltarii lucrarilor publice si locuintei, Laszlo Borbely, declara la inceputul lunii februarie ca acei chiriasi care depasesc limita impusa pot, daca vor, sa cumpere o locuinta de pe piata, pentru ca venitul le permite. "Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a impus cateva reguli pe care noi le-am acceptat; acest program este un program social, de construire a locuintelor pentru tineri. Dublul salariului mediu inseamna 3.100 lei in momentul de fata", a explicat ministrul. De asemenea, Borbely este convins ca o mare parte din familiile care stau in aceste locuinte pot sa beneficieze de prevederile prezentate.

Casele, inaccesibile pentru cei cu venituri mici si mari

Situatia este diferita de calculele facute de autoritati, mai ales ca multi din tinerii care s-au mutat in blocurile ANL sunt absolventi de facultate si, deci, au salarii mai mari. De altfel, pentru a putea deveni chiriasi ANL ei au trebuit sa indeplineasca un punctaj drastic. Candidatii absolventi de facultate sau de master primeau cele mai multe puncte. Acelasi criteriu ii inlatura acum din cursa cumpararii unui apartament de la stat la un pret insemnand 75% din cel al pietei.

Pe de alta parte, tinerii care castiga in limita prevazuta de statul roman nu se pot incadra pentru un credit ipotecar. La ora actuala, o garsoniera in cartierele bucurestene Drumul Taberei sau Colentina costa intre 60.000 euro si 90.000 euro, in timp ce pentru un apartament cu doua camere in aceleasi zone se plateste chiar si 145.000 euro. Bancile, desi au mai renuntat la unele din criteriile restrictive, acorda foarte greu credite pentru cumpararea unei locuinte.

Astfel, pentru a putea cumpara o garsoniera, chiar si cu un avans de 10.000 euro, pentru un imprumut de 50.000 euro, cu dobanda anuala de 9%, pe o perioada maxima, adica de pana la 30 ani, rata lunara ajunge la peste 1.500 lei. In aceste conditii, multe din locuintele ANL vor ramane nevandute pentru ca au fost exclusi cei care isi permit din punct de vedere financiar, iar cei carora legea le este accesibila nu au banii necesari pentru a plati integral.

Integral in Gardianul